Zelení už nechtějí do vedení sněmovny, klub zatím nikdo neopouští

Napjatá situace ve Straně zelených trvá. Předsedovi strany Martinu Bursíkovi se nepodařilo ani po dlouhém jednání poslaneckého klubu přesvědčit jeho členky Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou, aby podpořily koaliční návrh na zvýšení počtu místopředsedů Poslanecké sněmovny ve prospěch zelených. Obě poslankyně oznámily, že zatím nehodlají z klubu strany odcházet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Jakubková, Olga Zubová

Věra Jakubková, Olga Zubová | Zdroj: ČTK

Podle původních plánů chtěla koalice rozšířit počet místopředsedů dolní komory z pěti na šest a na nové místo prosadit právě zástupce Strany zelených. Proti se ale kromě opozice postavily i Zubová a Jakubková.

Vedení strany proto došlo k jedinému možnému závěru, oznámil po jednání Bursík. "My umíme počty, víme, jak to ve sněmovně vypadá s hlasy, čili nám nezbývá, nežli s velikou lítostí konstatovat, že nám nebývá nic jiného, nežli od tohoto našeho záměru ustoupit a neusilovat o funkci místopředsedy sněmovny ani o úpravu jednacího řádu, protože na to jednoduše nemáme hlasy," uvedl.

Podle Zubové by však funkce neznamenala posílení strany. "Je to podle nás v rozporu s tím, co Strana zelených hlásala, když přišla do Poslanecké sněmovny, s tím, že nechceme usilovat o další funkce, které nám podle nás z našeho úhlu pohledu nepřinášejí další posílení významu Strany zelených v Poslanecké sněmovně," zopakovala Zubová.

Zubová s Jakubkovou už minulý týden kritizovaly fungování sněmovní frakce. Podle nich totiž v klubu vázne komunikace a o některých zákonech se dozvídají jako jeho členky pozdě. Obě poslankyně požádaly Bursíka o jednání s cílem si všechno vyříkat. Na těchto rozhovorech s ním nicméně chtějí mluvit o Straně zelených, ne o situaci v poslaneckém klubu. Bursík jejich návrh přijal, mluvit ale chce s každou zvlášť.

O tom, že by vystoupily z klubu, poslankyně zatím neuvažují, a pokud prý bude vláda prosazovat to, co je v koaliční smlouvě, nebude mít s jejich hlasy problém. Ten nastane, pokud se bude snažit prosadit něco mimo koaliční dohody. Například u hlasování o americkém radaru, který v koaliční smlouvě není, se Jakubková "nebude cítit vázána hlasovat s koalicí".

Dnešní jednání klubu Strany zelených, kvůli kterému byl odložen i začátek dnešní schůze sněmovny, mělo bouřlivý průběh. Ze zasedání byla vykázána místopředsedkyně strany Dana Kuchtová, protože není poslankyní. Podle ní to svědčí o špatné komunikaci uvnitř strany. Spolu s ní musel odejít i Matěj Stropnický, místopředseda republikové rady a jeden z nehlasitějších kritiků šéfa zelených Martina Bursíka.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme