Delfíni ve východním Pacifiku se vzpamatovávají

22. září 2010

Hejna delfínů zdecimovaná dřívějšími nevhodnými způsoby rybolovu se snad začínají opět zvětšovat. Nasvědčují tomu údaje amerického úřadu NOAA.

Počty delfínů žijících ve východní tropické oblasti Tichého oceánu se v období 1960 - 1990 výrazně snížily. Příčinou bylo užívání vlečných sítí při lovu tuňáka. Delfíni často ve vlečné pytlovité síti uvízli a zahynuli, i když sami neměli být cílem lovu. Početnost populace delfína pobřežního se snížila na pouhých 20 % oproti výchozímu stavu. U delfína dlouholebého klesl počet na 30 %.

Delfín pobřežní

Počátkem 90. let minulého století se rybolovná technika v tomto směru podstatně zlepšila. Počet náhodně usmrcených delfínů je od té doby velmi nízký. Přesto ale stavy delfínů ve sledované oblasti zůstávaly stále nízké.

Situaci dlouhodobě monitoruje americký úřad NOAA (National Oceanic and Atmospheric Organization). Podle jeho zprávy poslední údaje naznačují, že počty uvedených dvou druhů delfínů ve východní tropické oblasti Pacifiku se snad přece začínají zvyšovat (souhrn, celá zpráva ve formátu pdf). Protože údaje ještě nejsou zcela spolehlivé, nechtějí být ekologové příliš optimističtí. Říkají, že teprve další sledování jim umožní učinit definitivní závěr.

Delfín dlouholebý
autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.