Pojišťovny budou méně doplácet na některé léky

Citelného zdražení se dočkají pacienti, kteří berou léky na vysoký tlak nebo na srdeční potíže. Státní ústav pro kontrolu léčiv oznámil, že zdravotní pojišťovny budou za některé léky platit výrazně méně. Nový systém úhrad začal fungovat od počátku letošního roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Do konce loňského roku se úhrady za léky stanovovaly vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Nyní se odvozují porovnáváním cen srovnatelných přípravků na českém trhu i cen v ostatních zemích EU.

"Na základě toho je stanovena výše úhrady přípravků v České republice," vysvětlila vedoucí oddělení statistiky a analýz Státního ústavu pro kontrolu léčiv Radka Mahovská.

Řada úhrad se snižuje, protože se ukázalo, že některé přípravky jsou například v sousedním Slovensku až o polovinu levnější. To samo o sobě ovšem neznamená, že výrobce spolu s úhradou sníží i celkovou cenu. Pokud to neudělá, rozdíl zaplatí pacient na doplatku.

Například u některých léků na vysoký krevní tlak stoupne doplatek pacienta zhruba o korunu na jednu tabletu. I když ale úhrady pojišťoven klesnou, zůstane podle odborníků v každé lékové skupině alespoň jeden lék bez doplatku. Záleží tedy na lékaři, zda takový přípravek pacientovi napíše.

Zuzana Kopuletá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme