Čína a Tchajwan jednají o zavedení pravidelných letů

Čína a Tchajwan jednají o zavedení přímého leteckého spojení. Peking a Tajpej potvrzují zlepšování vztahů poté, co v květnu nastoupil nový tchajwanský prezident odmítající vyhlášení nezávislosti ostrova. Současné rozhovory mají přinést zlepšení ekonomických vztahů znepřátelených stran. Letecké spojení, které neexistuje od vzniku obou zemí v roce 1949, je prvním krokem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wu Pcho-sjung, Chu Ťin-tao

Wu Pcho-sjung, Chu Ťin-tao | Zdroj: ČTK

Poslední rozhovory vládních vyjednavačů obou stran se uskutečnily v roce 1993 v Singapuru. Peking ale o dva roky později všechny kontakty přerušil kvůli cestě tehdejšího prezidenta Tchajwanu do Spojených států, kdy Tajpej zvýšila úsilí o mezinárodní uznání.

Zlepšování přineslo až letošní vítězství nacionalistů v tchajwanských prezidentských volbách a předseda strany Wu Pcho-sjung se na konci května v Pekingu sešel s čínským prezidentem Chu Ťin-taem.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme