Stávka ve Španělsku přinesla komplikace stovkám českých kamionů

Stovky českých kamionů se dostaly do problémů ve Španělsku kvůli stávce tamních dopravců. Přechody a silnice jsou zablokovány a proto nemohou pokračovat dál v cestě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamion v dešti

Kamion v dešti | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle mluvčího největšího tuzemského sdružení Česmad Bohemia Martina Felixe by bylo nejlepší, aby teď do Španělska raději vůbec nejezdili.

"Pokud jedou z Francie, tak zastavit na nějakém parkovišti, a to co nejdříve, protože i parkoviště poblíž španělských hranic jsou plná. Tamní stávkující pouští pouze osobní vozidla, a to jenom někde. Nákladní automobily zastavují dost nevybíravým způsobem - může se stát, že ani nedovolí vyložit rychle zkazitelné potraviny nebo vůz nějak poničí," poznamenal Felix.

Španělští autodopravci vyhlásili stávku už 8. června na protest zejména proti vysokým cenám pohonných hmot, k protestu se pak přidali i portugalští dopravci. Řidiči blokují hraniční přechody s Francií a také některé hlavní tahy do Madridu.

Zatím se neví, kdy by měla stávka skončit. Kvůli několikadenním protestům začínají mít problém se zásobami některé čerpací stanice, především v Katalánsku, kde je v současné době už 80 procent čerpadel bez pohonných hmot. Vázne i zásobování potravin.

Blokádou hrozí i Poláci

Zablokováním silnic hrozí také polští řidiči kamionů a přepravci. Ti dnes uspořádali hodinový výstražný protest, do kterého se zapojilo asi 20 tisíc kamionů. Polsko je důležitou tranzitní zemí mezi východem a západem kontinentu a blokáda by ochromila obchod v této části Evropy.

Řidiči kamionů zatím protestovali jen na okrajích silnic. Jejich požadavky jsou ale širší než v případě španělských a portugalských dopravců. Kromě zlevnění pohonných hmot žádají také, aby vláda uvolnila provoz na východní polské hranici, kde se každý den tvoří mnohakilometrové kolony kamionů. Přepravci také odmítají vládní návrh na zrušení vinět, kterými přepravci platí za používání silnic i dálnic. Vláda plánuje, že zavede mýtné za každý ujetý kilometr dálnice nebo rychlostní silnice:

"Jestliže okamžitě nezačneme seriózně jednat, v Polsku se zopakuje španělský scénář, a to už zanedlouho," varuje předseda Sdružení polských přepravců Jan Buczek.

Milan Kopp, Martin Dorazín, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme