Dopravci vyzývají své řidiče k tankování v cizině

12. červen 2008

Netankujte u pump v Česku, ale v cizině! Tak zní podle Hospodářských novin příkaz řidičům kamionů v některých firmách. I když se na západ od našich hranic rozmáhají protesty proti drahé naftě, stávkují například dopravci ve Španělsku, v Česku vyjde natankování výrazně dráž.

Největší dopravce v kraji, společnost ČSAD Jihotrans, se k tomuto kroku neuchyluje. Českému rozhlasu to potvrdil ředitel divize mezinárodní nákladní dopravy Martin Štěpka: "My si svou naftu vozíme, u pump netankujeme a v cizině máme své partnery. Nějaké extra zvlášť tankování se proto neděje."

Protest španělských dopravců proti cenám pohonných hmot v Evropě se podle sdružení ČESMAD Bohemia dotkl i stovek českých kamionů. Ty kvůli zablokovaným přechodům a silnicím nemohou pokračovat dál v cestě. Demonstranti hrozí poničením vozidel a mnohdy je nenechají ani vyložit náklad, který se rychle kazí.

Jak potvrdil Martin Štěpka, Jihočeši na Iberském poloostrově naštěstí žádné kamiony nemají. Podle mluvčího největšího tuzemského sdružení ČESMAD Bohemia Martina Felixe by bylo nejlepší, aby teď do Španělska čeští řidiči kamiónů raději vůbec nejezdili.

Španělští autodopravci vyhlásili stávku už 8. června na protest zejména proti vysokým cenám pohonných hmot, k protestu se pak přidali i portugalští dopravci. Řidiči blokují hraniční přechody s Francií a také některé hlavní tahy do Madridu.

autor: čro čb
Spustit audio