Papír pevnější než litina

22. září 2010

Je asi těžké si představit, že bychom mohli papír namáhat velkým tahem a on by vydržel totéž, co zvládne lité železo. Švédští a japonští vědci nyní přišli s tím, že tak pevný papír dokáží vyrobit.

K výrobě superpevného papíru se používá dřevní buničiny. Ta se ale nejdříve podrobí enzymatické a mechanické degradaci, aby se získala celulózová nanovlákénka. Teprve z nich se papír vyrábí. Říká se mu proto také "celulózový nanopapír". Výborné mechanické vlastnosti celulózových nanovlákenek samotných a struktura, kterou nanovlákénka v procesu výroby vytvoří, dávají vyrobenému papíru vysokou pevnost. Současně si papír zachovává i značnou poréznost.

Struktura celulózového nanopapíru

Svými mechanickými vlastnostmi se celulózový nanopapír velmi liší od běžného papíru. Jeho pevnost v tahu je dokonce větší než pevnost litiny. Pevnost papíru lze podle potřeby při výrobě nastavit užitím nanovláken různé molární hmotnosti a změnami struktury papíru. Nastavit se dá i poréznost papíru.

Superpevný papír se vyrábí z celulózy, tedy snadno dostupné suroviny získávané z rostlin. Mohl by zřejmě otevřít cestu širokému použití papíru jako konstrukčního materiálu. Zejména by mohl sloužit jako lehká, ale pevná příměs do kompozitních materiálů použitelných ve stavebnictví i v jiných oborech. Bližší informace může zájemce nalézt ve zprávě, která má vyjít též v časopise Biomacromolecules.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.