Sluníčko projevuje malou aktivitu

22. září 2010

Slunce je nyní ve fázi nízké aktivity. Podle astrofyziků trvá nízká aktivita již o něco déle, než je obvyklé.

Sluneční aktivitou se rozumí vznik slunečních skvrn a sluneční erupce, tj. protuberance. Sluneční aktivita není stále stejná, ale probíhá v určitých cyklech. Obvykle bývá délka takového cyklu 11 let. Nejvyšší aktivitu Slunce vyvíjí uprostřed cyklu. Na jeho počátku a na konci je aktivita nejnižší. Poslední cyklus dosáhl svého vrcholu v roce 2001 a podle předpokladu astrofyziků končí právě nyní. Cyklus, který by měl započít, by měl dosáhnout svého vrcholu někdy v roce 2012. Období malé aktivity už ale trvá dva roky a vědci nevědí, jaký to má důvod. Podle zprávy ale nižší sluneční aktivitě zatím nepřikládají zásadnější význam.

Nízká sluneční aktivita trvá déle než obvykle

Solární fyzikové mohou změny sluneční aktivity sledovat, ale nedokáží je předpovídat. Podle nich docházelo k delším obdobím nízké sluneční aktivity i v minulosti. Například v 17. století bylo zaznamenáno padesátiletí období, kdy se na Slunci netvořily sluneční skvrny. Toto období se krylo s tzv. malou dobou ledovou, která trvala přibližně od r. 1650 do r. 1700.

Astrofyzikové ovšem říkají, že situace se může změnit a sluneční aktivita se může třeba i nadměrně zvýšit. Vysoká sluneční aktivita přináší vědcům potíže, protože může narušovat činnost družic i pozemních technologických zařízení. Aktivitu Slunce sleduje zblízka japonská sluneční družice Hinode.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.