Chorvatsko oficiálně zrušilo zákaz dovozu potravin pro turisty

Naši turisté mají ode dneška jistotu, že se jim letošní dovolená v Chorvatsku neprodraží. Tamní úřady zrušily úplný zákaz dovozu masných a mléčných výrobků do země. Jak Radiožurnálu potvrdil Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří, oznámení o konci zákazu dnes vyšlo v úředním věstníku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

svačina v autě

svačina v autě | Foto: izix.com

"Půl milionu Čechů, kteří letos plánují bydlet v Chorvatsku v apartmánech s kuchyňkami, s můžou vzít s sebou jídlo. Zákaz dovozu masných a mléčných výrobků by měl být odložen o šest měsíců, nicméně o definitivní lhůtě stále usilovně jednáme," uvedl Okamura.

Úplný zákaz dovozu potravin do Chorvatska platil od 1. června. Chorvatské ministerstvo zemědělství původně opatření zavedlo jako součást slaďování svých předpisů s předpisy Evropské unie, což se obrátilo proti občanům zemí EU včetně České republiky.

Proti zákazu se v uplynulých týdnech postavily nejen české cestovní kanceláře, ale i chorvatští hoteliéři a pracovníci v turistickém ruchu. Ti tvrdili, že poté, co nařízení začalo platit, začali Češi rušit své pobyty. Chorvatsko je pro české turisty dlouhodobě nejoblíbenějším místem dovolené.

Chorvatsko nakonec nátlaku ustoupilo a oznámilo odložení sporné vyhlášky. Stalo se tak již před týdnem, kdy bylo ministerstvu doručeno písemné povolení EU odložit platnost zákazu, právní jistotu ale mají Češi až ode dneška. Dále však platí původní limity, podle kterých si turisté mohou přivézt maximálně jeden kilogram masných a mléčných výrobků na osobu.

Zákaz dovozu potravin naopak od 15. června zavádí Černá hora . Netýká se to dětské výživy a výrobků pro diabetiky, pěti kilogramů čerstvého ovoce a zeleniny a jednoho kila sušených ovocných a zeleninových výrobků. Nový je také jednorázový roční ekologický poplatek pro osobní vozy ve výši 10 eur a pro nákladní vozy až 150 eur.

Jana Zemanová, Jaromír Janev, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme