Srbsko začalo více spolupracovat s tribunálem v Haagu

Stojana Župljanina obviněného z válečných zločinů v západní Bosně zřejmě srbské úřady vydají k mezinárodnímu soudu v Haagu do devíti dnů. Oznámila to mluvčí srbského soudu pro válečné zločiny. Soud krátce předtím potvrdil totožnost bývalého policejního velitele Župljanina podle vzorku DNA. I samotné Srbsko ale stíhá bývalé členy polovojenských skupin, které se za války dopouštěly zločinů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum Bělehradu

Centrum Bělehradu | Foto: cs.wikipedia.org

Srbsko zvýšilo úroveň spolupráce s mezinárodním soudním dvorem. Mluvčí objasnila, proč srbský soud nemůže Stojana Župljanina vydat do Haagu dříve: "Soud má podle zákona tři dny na rozhodnutí, obhajoba se pak do tří dnů může odvolat a další tři dny jsou na rozhodnutí o odvolání."

Příslušníci srbského ministerstva vnitra Župljanina zatkli včera ve městě Pančevo asi 50 kilometrů severovýchodně od Bělehradu. Soudní tribunál v Haagu jej stíhá pro trestný čin genocidy na chorvatském a muslimském obyvatelstvu na začátku války z let 1993-95, kdy působil jako místní policejní velitel v západní Bosně.

Srbsko se věnuje potrestání válečných zločinů i samo. Trest 15, 13 a 3 let dostali v Bělehradě tři muži, kteří nezabránili zločinům polovojenské skupiny Žluté vosy v Bosně a podíleli se na deportaci více než 1200 muslimů.

Jaromír Janev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme