Raketoplán Discovery se úspěšně vrátil na Zemi

Americký raketoplán Discovery se dnes po dvou týdnech ve vesmíru vrátit na Zemi. Přistál na floridském mysu Canaveral podle plánu krátce po 17-té hodině středoevropského času. Za 14 dní v kosmu posádka rozšířila Mezinárodní vesmírnou stanici o hlavní část japonského vědeckého modulu Kibo. Podařilo se jí také opravit porouchanou toaletu na tomto orbitálním komplexu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketoplán Discovery úspěšně přistává

Raketoplán Discovery úspěšně přistává | Zdroj: ČTK

Raketoplán, který odstartoval z Floridy poslední květnový den, na Mezinárodní vesmírnou stanici dovezl také čerstvého člena stálé posádky. Astronaut Gregory Chamitoff bude příštích šest měsíců spolupracovat s ruskou dvojici Oleg Kononěnko a Sergej Volkov. Domů se naopak vrátil Garrett Reisman, který byl ve vesmíru tři měsíce.

Přípravy k návratu zkomplikovaly dva incidenty. Z raketoplánu se den před přistáním uvolnila jedna ze svorek tepelné izolace aerodynamické brzdy u kormidla. Astronauti viděli asi 30 centimetrovou svorku, jak se vzdaluje od vesmírného plavidla. Podle NASA ale nejde o vážné poškození, které by raketoplán při přistání ohrozilo. Astronauti také hlásili, že na jedné straně kormidla je malý výčnělek. Technici v pozemním středisku NASA ale usoudili, že jde nejspíš o zrakový klam.

Od roku 2003, kdy se při návratu na Zemi rozpadl raketoplán Columbia a zemřela jeho sedmičlenná posádka, se přípravě vesmírných plavidel před přistáním věnuje zvlášť velká pozornost.

V uplynulých dnech větší pozornost vyvolal jiný vesmírný úspěch Spojených států amerických, když sonda Phoenix úspěšně přistála u severního pólu Marsu. Jedná se o místo, kde vědci očekávají pod povrchem vodu v podobě krystalků ledu. Sonda je vybavena zařízeními, kterými má zkoumat planetu právě pod povrchem. Vědci si od toho slibují odpověď na otázku, jestli na Marsu byl nebo mohl být život.

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme