Kámen by mohl být zdrojem vody

22. září 2010

Holanďan Peter van der Gaag navrhuje opravdu nekonvenční způsob výroby pitné vody v pouštních oblastech - jde o uvolňování vody ze sádrovce. Článek vyšel v časopise International Journal of Global Environmental Issues.

Sádrovec je minerál chemického složení CaSO4.2H2O, tedy dihydrát síranu vápenatého. V jeho krystalové mřížce připadají na každou molekulu síranu vápenatého ještě dvě molekuly vody. 20 % hmotnosti sádrovce proto představuje voda. Zahřátím na vyšší teplotu se voda z krystalové mřížky uvolňuje a vzniká sádra (půlhydrát síranu vápenatého, bassanit). Navržený postup výroby vody vychází z toho, že v pouštních oblastech (např. na Sahaře) se údajně nachází velké zásoby sádrovce. Není tu rovněž nouze o sluneční světlo. Podle van der Gaaga by se teplo potřebné k uvolnění vody ze sádrovce mohlo získávat ze slunečních kolektorů. Jiným možným zdrojem tepla by na Sahaře mohlo být odpadní teplo ze spalování zbytků těžené ropy a zemního plynu (tzv. spalování na fakuli).

Vyrobená voda by se dle van der Gaaga mohla uskladňovat v dutinách vzniklých zmenšením objemu sádrovce. Používat by se mohla k zavlažování i na pití. Těžko říci, zda by takový technologický postup byl schůdný a efektivní. Van der Gaag ale říká, že ve firmě Holland Innovation Team metodu s úspěchem vyzkoušeli a chystají pilotní projekt. Nezbývá, než se nechat překvapit.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.