Kuřimská kauza u soudu; první vypovídala matka týraných chlapců

Před Krajským soudem v Brně stanuli hlavní aktéři takzvané kuřimské kauzy. Celkem šest lidí čelí obžalobě z neobvykle brutálního týrání osmiletého Ondřeje a jeho desetiletého bratra Jakuba. Většině z nich hrozí až 12 let vězení. Celá kauza podle policie souvisí s náboženskou sektou vycházející z učení Hnutí Grálu. Rozsudek by mohl padnout na konci prázdnin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Mauerová u soudu

Klára Mauerová u soudu | Zdroj: ČTK

Na lavici obžalovaných v kuřimské kauze usedla matka chlapců Klára Mauerová a její sestra Kateřina. Dále Barbora Škrlová, která se vydávala za třináctiletou Aničku v rodině Kláry Mauerové a později za týraného chlapce Adama. Dalšími obžalovanými jsou bratr Škrlové Jan, Hana Bašová a Jan Turek. Bašová alias teta Nancy jako jediná z této šestice není dnes u soudu přítomná.

Jako první před soudem vypovídala Klára Mauerová, která s většinou obvinění souhlasí. Přiznala skutečnost, že synům ubližovala. Uvědomuje si, že šlo o hrůzné věci, ale neumí vysvětlit, proč to dělala. Byla prý přesvědčena o tom, že tvrdou výchovou změní chování svých potomků k lepšímu.

Z jejího emotivního vyjádření vyplynulo, že nejprve přijala do rodiny Barboru Škrlovou alias Aničku. Mauerová prý věřila, že jde o dlouhodobě surově týrané, zneužívané a navíc smrtelně nemocné děvčátko z Norska a že ona jej svým citovým ztotožněním může zachránit. Tyto informace dostávala od své sestry a záhadného doktora.

Ti ji také měli přesvědčit, že v rámci Aniččiny integrace je nezbytné, aby oba synové byli podrobeni kruté "výchovné terapii". Do jaké míry jsou její slova, často přerušovaná vzlyky, pravdivá, ukáží až výpovědi dalších obžalovaných, svědků a především znalců.

Obžaloba: Chlapci budou asi celý život potřebovat pomoc psychiatra

Podle obžaloby mělo týrání oba chlapce psychicky zlomit tak, aby byli necitliví k bolesti a poslechli jakýkoli rozkaz. Obvinění je surově bili, mučili a ponižovali. Svazovali je a dokonce zavírali do klecí. Státní zástupkyně v obžalobě řekla, že utrpení chlapců bylo tak velké, že budou patrně potřebovat péči psychiatra po celý život.

Co policie během vyšetřování zjistila, šokovalo všechny zainteresované, včetně dozorující státní zástupkyně Zuzany Zámoravcové.

"Za svou dvacetiletou praxi jsem se s obdobnou kauzou ještě nesetkala - na počátku vypadala jako bagatelní případ, sice s vysokým stupněm společenské nebezpečnosti. Ovšem teprve následně v důsledku dalších důkazů, které byly shromážděny, se zjistilo, že tato kauza je nad rámec klasického případu týrání dětí," uvedla státní zástupkyně.

Návrh na neveřejné líčení neuspěl

Před brněnským krajským soudem má vypovídat 60 svědků a sedm znalců. Bude se také promítat video s týráním Ondřeje. Ani jeden z chlapců u soudu přítomen nebude, protože by je to stresovalo. Soudci tak budou muset vycházet z jejich dosavadních výslechů.

Obžaloba i obhajoba na začátku navrhly, aby bylo celé hlavní líčení neveřejné, a to s ohledem na další traumatizování chlapců. Předseda senátu to ale odmítl s odůvodněním, že média budou tomuto zcela výjimečnému případu stejně věnovat maximální pozornost a že řada hrůzných detailů už byla stejně zveřejněna, přes dlouhodobé informační embargo během vyšetřování. Líčení tak bude až na některé zvláště citlivé důkazy veřejné. Zájem médií o proces je mimořádný. Přijeli i novináři ze zahraničí.

Brněnský městský soud se pak dnes začal zabývat dalším případem, který s touto kauzou souvisí. Jde o případ lékařky Mileny Smékalové, která údajně týrání chlapců odhalila, ale neinformovala o něm. Hrozí jí za to až tři roky vězení. Jednání bylo zatím odročeno.

Ivan Holas, Marika Táborská, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme