Poslanci Strany zelených zatím pokračují spolu

Poslankyně Zelených Věra Jakubková a Olga Zubová neodcházejí ze sněmovního klubu nejmenší vládní strany. Vyhlásily ale několik podmínek, o kterých v následujícím týdnu budou jednat s předsedou strany Martinem Bursíkem. Chtějí například, aby schůze klubu byly otevřené členům vedení strany a poslanci víc respektovali usnesení republikové rady Zelených. A varianta, že obě poslankyně přece jen klub opustí, je stále živá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

\Poslankyně za Stranu zelených Olga Zubová a Věra Jakubková

\Poslankyně za Stranu zelených Olga Zubová a Věra Jakubková | Zdroj: ČTK

Zubová a Jakubková dnes oznámily, že zatím zůstávají v poslaneckém klubu své strany. Mají ale podmínky, na kterých se chtějí s ostatními poslanci Zelených dohodnout. Zubová uvedla příklad: "Naše hlasování velmi často dopadají 4:2, a pak jsou prezentována jako hlasování v klubu, která prošla. My bychom rády, aby to, co je prezentováno jako stanovisko klubu, bylo to, k čemu dospějeme konsensem, nikoli hlasováním."

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslankyně Zelených O. Zubová ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s moderátorem M. Veselovským

Šéf Zelených Martin Bursík považuje rozhodnutí poslankyň za dílčí pozitivní posun: "Jsem otevřený k jednání, ale jsou témata, která budou obtížná. Jako předseda strany musím říct, že návrh přijímat závěry pouze konsensem, nikoli hlasováním, mi nepřipadá praktický."

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf Strany zelených M. Bursík v poledních Ozvěnách dne s moderátorem J. Bumbou

Favoritem a vlastně jedinou možností je Přemysl Rabas

Poslanci Zelených se dnes také dohadují, kdo by mohl být předsedou jejich sněmovní frakce. Dosavadní šéfka Kateřina Jacques totiž složila funkci, aby uklidnila spory mezi jednotlivými členy. Klub dočasně povede Martin Bursík, jak řekl, z pozice přirozené autority.

Přemysl Rabas

Nejpravděpodobnějším nástupcem Kateřiny Jacques je poslanec Přemysl Rabas. Dnešního zasedání se ale neúčastní, je v zahraničí. Dá se tedy předpokládat, že se zvolení nového šéfa klubu odsune. O tom, kdo Jacques nahradí, se teoreticky může rozhodnout jen mezi třemi politiky Zelených. Martin Bursík a Ondřej Liška jako ministři totiž podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny kandidovat na místo předsedy klubu nemohou.

Protestující poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková do čela poslanců Zelených nechtějí, nedávno odvolaný ředitel Podkrušnohorského zooparku Přemysl Rabas Radiožurnálu řekl, že je připravený funkci přijmout: "Hůř se samozřejmě nastupuje po člověku, který byl úspěšný a kvalitní. Přijmu tu nominaci, pokud budu mít podporu především samotné Kateřiny Jacques."

Jana Zemanová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme