Kdy byla vyzdvižena Tibetská náhorní plošina?

22. září 2010

Nálezy amerických geologů posouvají dobu vyzdvižení Tibetské náhorní plošiny ve srovnání s dosavadními odbornými odhady mnohem blíže současnosti.

Tibetská náhorní plošina leží v nadmořské výšce kolem 4500 metrů nad mořem. Je to krajina na pohled krásná, s panoramatem Himálaje, ale chladná a nehostinná, bez z stromů, zčásti stepní, zčásti kamenitá. Geology z Floridské státní univerzity proto překvapilo, když zde našli silné vrstvy jezerních usazenin, obsahujících zkameněliny rostlin, ryb a jiných živočichů, které by se daly očekávat v mnohem níže položených, teplejších a vlhčích oblastech.

Tibetská náhorní plošina

Laboratorní analýzy živočišných fosilií založené na stanovení obsahu izotopů uhlíku a kyslíku pak jednak ukázaly, že tito živočichové se živili rostlinami, které zde musely hojně růst. A dále, že příčinou jejich vyhynutí v období pozdního pliocénu musela být drastická klimatická změna. Paleo-magnetickými metodami se zjistilo, že stáří odebraných vzorků není relativně velké - asi 2 až 3 miliony let. Toto zjištění je pro geology velmi překvapivé, protože zásadně odporuje obecně přijímanému názoru na věc. Tibetské náhorní plošiny. Tato oblast měla být do současné nadmořské výšky vyzdvižena o řadu milionů let dříve.

Navíc se má obecně za to, že vyzdvižení Tibetské náhorní plošiny bylo jedním z hlavních faktorů globální klimatické změny, která probíhala před 50 - 60 miliony let. Nálezy tedy vzbuzují tyto otázky: Co bylo dříve a co způsobilo zánik zkoumaných jezer? Globální klimatická změna, nebo tektonické děje? Geologové si jsou vědomi, že jejich nálezy pocházejí jenom z malé oblasti plošiny. Ve výzkumech chtějí proto dále pokračovat. Dosavadní výsledky mají vyjít v časopise Earth and Planetary Science Letters.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.