Takový podivný styl to byl

17. červen 2008

Středočeské Libodřice nedaleko Kolína byly dosud nepříliš známým místem na mapě českého kubismu. Letos se to ovšem změnilo. Tamější Bauerova vila se totiž proměnila v nové Muzeum a galerii kubistického designu.

Muzeum původně mělo nést ve svém názvu jméno architekta Josefa Gočára, nakonec ale zvítězilo obecnější označení. Gočár je přesto v Bauerově vile všudypřítomný, právě on ji totiž pro Adolfa Bauera a jeho rodinu navrhl. Vila byla dokončena okolo roku 1914, tedy přibližně ve stejném období jako mnohem slavnější dům U Černé matky boží v Praze.

Josef Gočár se mimo jiné výrazně podepsal na podobě Hradce Králové, kde navrhl řadu staveb a podílel se také na regulačním plánu města. Studoval u významného architekta Jana Kotěry a sám se zařadil mezi přední tvůrce první poloviny minulého století.

Byl jednou jeden dům

"Tím, že Bauerova vila nestála v Praze, zůstala jaksi stranou zájmu. To se projevilo také na jejím nedobrém stavu. Když jsem tam kdysi jezdíval, tak to byl smutný pohled. Nejdříve tam byly kanceláře Národního výboru, potom byla vila léta prázdná a neudržovaná. Hrozilo samozřejmě to nejhorší - že ji někdo přestaví nebo zbourá." Tak popsal posluchačům Českého rozhlasu Leonardo osudy vily architekt Zdeněk Lukeš.

Jedinou venkovskou kubistickou vilu u nás obýval velkostatkář Bauer spolu s manželkou a dvěma dcerami. Po jeho smrti v roce 1929 se rodina přestěhovala a ve vile už trvale nebydlela. Během druhé světové války byl dům coby židovský majetek zabaven. Podobným případem je podle Lukeše také jiný skvost kubismu, Beniesova vila od Emila Králíčka v Lysé nad Labem: "Ta bohužel teprve na svou rekonstrukci čeká. Je ale vidět, že ve středních Čechách byly osobnosti, které sledovaly trendy architektury u nás i v Evropě a které si přály mít stavbu v tom podivném novém stylu."

Záchrana a obnova

V roce 2002 vilu odkoupila Nadace českého kubismu a o tři roky později byla zahájena rekonstrukce podle návrhu Michala Sborwitze. Celková obnova vily trvala od roku 2005 do roku 2007, v letošním roce se dolaďoval interiér. Jak ale říká zástupkyně nadace Daniela Škarková, práce na vile tím zdaleka nekončí: "Rádi bychom postupně doplnili další prvky interiéru, jako jsou třeba dobové tapety, kterých se dochoval jenom útržek. Pokud se nám podaří získat finanční prostředky, nechali bychom vyrobit repliky a umístili bychom je tam, kam patří - na stěny v jídelně."

Bauerova vila před rekonstrukcí

Záměr přeměnit vilu v muzeum se vydařil. Expozice se věnuje českému kubismu, Josefu Gočárovi i rodině původního majitele vily. Kromě samotného exteriéru zajmou i detaily interiéru - například repliky kachlových kamen nebo speciální kryty ústředního topení. Samozřejmostí je pak dobový nábytek.

Nové muzeum můžete navštívit od posledního červnového víkendu. Libodřice hledejte na západ od Kolína.

Muzeu kubismu jsme se věnovali v pořadu Monitor.

Článek najdete v aktuálním čísle Týdeníku Rozhlas, na jehož stránkách se s Českým rozhlasem Leonardo můžete setkávat každý týden v rubrice Dobrodružství poznávání.

Logo
autor: Jiří Suchomel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.