Těhotenství mladé Polky vyústilo v konflikt mezi církví a levicí

Polská ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová určila nemocnici, kde provedou interrupci čtrnáctileté dívce. Její těhotenství je výsledkem nezákonného sexuálního vztahu a v takových výjimečných případech přísné polské zákony provedení potratu nezakazují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Varšava

Varšava | Foto: cs.wikipedia.org

Případ čtrnáctileté těhotné dívky vzbudil pozornost v Polsku i v zahraničí. Dívka několikrát měnila svou výpověď a podle poslední verze ji k sexuálnímu kontaktu donutil její o rok starší přítel. Katolické organizace i sama církev se všemožně snažily zabránit interrupci.

Opoziční levicové strany toho využily k ostré kritice církve. Pod nátlakem katolických kruhů odmítly vykonat potrat první dvě nemocnice, na které se dívka a její matka obrátily. Podle polských zákonů má každý lékař právo odmítnout interrupci, pokud mu v tom brání náboženské přesvědčení.

Ředitel nemocnice ale musí najít jiné zařízení, kde interrupci provedou. To nakonec našla ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová a nařídila také přezkoumání celého případu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme