Slovensko přijme euro příští rok v lednu

Zavedení společné evropské měny na Slovensku se může stát optimistickým signálem. Zvláště po ráně, kterou Evropská unie utrpěla po porážce lisabonské smlouvy v irském referendu minulý týden. Zaznělo to dnes na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku, který debatuje o vstupu Slovenska do eurozóny v lednu příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince euro

Mince euro | Foto: Evropská komise

Zpráva Evropského parlamentu podporuje rozšíření klubu zemí, které přijaly evropskou měnu, o Slovensko. I když poslanci nemají v tomto případě žádné pravomoci nějak ovlivnit rozhodnutí ministrů, komise a Evropské centrální banky, vyzývají slovenskou vládu k obezřetnosti, aby se minimalizovaly negativní dopady přechodu z koruny na euro pro obyvatele.

Polský socialistický poslanec Dariusz Rosati připomněl, že úspěch Slovenska je důležitý zvláště po irském NE v referendu o lisabonské smlouvě. "Přijetí Slovenska do eurozóny je důkazem, že evropská integrace postupuje. Doufám, že ani největší euroskeptici ji nebudou moci zastavit," řekl.

Politické posvěcení slovenskému euru dá na konci týdne summit Evropské unie. 8. července pak ministři financí definitivně stanoví směnný kurs koruny k euru.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme