Světový rekord v počtu lidí dýchajících pod vodou

22. září 2010

V brněnském bazénu za Lužánkami bylo v sobotu 14.6.2008 dopoledne opravdu rušno. Již od osmé hodiny ranní probíhal breefing brněnských freediverů z oddílu "Ocean Devils" a následné rozcvičení a rozdýchání na pokus o vytvoření světového rekordu v počtu lidí dýchajících pod vodou po dobu jedné hodiny z jedné dýchací automatiky.

Krátce před polednem získal osmi členný tým freediverů světový rekord v počtu lidí dýchajících pod vodou po dobu jedné hodiny z jedné dýchací automatiky. Překonali tak rekord pelhřimovské skupiny potápěčů ze dne 16. 12. 1995, kdy vydrželo šest potápěčů pod vodou, na jednom dýchacím přístroji po dobu 1:04:27 hodiny.

00734914.jpeg

Vše začalo v 10:00 hodin, kdy se všichni účastníci ponořili na dno bazénu a začali s přípravami. Vlastní pokus byl zahájen v 10:15 hod, kdy začal rozhodčí měřit čas. Osm zkušených freediverů střídavě dýchalo pod vodou z jedné dýchací automatiky po dobu jedné hodiny, aniž by se mohli nadechnout nad hladinou. Na pokus dohlížel přímo pod vodou rozhodčí z pelhřimovské agentury Dobrý den. Všichni účastníci rekordu měli obrovskou podporu a perfektní zajištění, jak pod hladinou, tak nad ní.

Zeptali jsme se organizátora a zároveň účastníka rekordu Petra Valy:
Jaké jsou pocity po rekordu?
"Máme všichni obrovskou, ale obrovskou radost!!! Nešlo jen o rekord, ale i o to ukázat, že jde spojit potápění s přístrojem s nádechovým potápěním, že je to zábava i sportovní výkon."

Bylo to hodně těžké vydržet hodinu takto dýchat z jedné automatiky?
"Myslím, že když odpovím za všechny účastníky rekordu, tak můžu říct, že to nebylo tak hrozné a všichni byli po celou dobu pokusu v pohodě. Prvních 10-15 minut po začátku se vše urovnávalo a potápěči si srovnávali rytmus dýchání. Pak už vše šlo v pravidelném rytmu, cca 1 nádech za minutu."

Účastníci rekordu:
Slovenčíková Jarmila, Svačina Mirek, Popelka Pavel, Tanner Petr, Ondrůj Roman, Tichý Vladimír, Franc Vladimír, Vala Petr

Tento rekord potápěčů z brněnského freedivingového klubu "Ocean Devils" bude zapsán do České i do světové Guinessovy knihy rekordů.

autor: Press kit
Spustit audio