ČSSD chce mimořádnou schůzi sněmovny k radaru

Další mimořádná schůze čeká příští týden Poslaneckou sněmovnu. Sociální demokracie má totiž v plánu svolat speciální jednání, na kterém by se mluvilo jen o umístění amerického radaru u nás. Vláda podle ní o této věci dostatečně dolní komoru neinformuje, přitom už začátkem července má do Prahy přijet americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, aby podepsala smlouvy o radaru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar

protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Jak upřesnil šéf Lidového domu Jiří Paroubek, mluvit by se mělo jen o radaru. Nejsilnější opoziční strana nicméně není spokojená ani s dalšími otázkami české zahraniční politiky - premiér podle ní například nejedná ani o tom, s čím pojede na summit Evropské unie, který v Bruselu začne už zítra.

"Pan premiér vysílá jakousi marketingovou výzvu k tomu, abychom jednali o prioritách zahraniční a bezpečnostní politiky států, přitom není ochoten Poslaneckou sněmovnu informovat o postupu české vlády na jednání Evropské rady. Pan Vondra jede do Spojených států jednat o radaru, přitom nemá ani podporu poslanců vládní koalice a už vůbec ne českého veřejného mínění," uvedl Paroubek.

Podle ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry má ale opozice informací o jednáních o radaru dost a mimořádná schůze proto zapotřebí není: " Myslím, že k tomu není teď žádný důvod. Nedávno jsme tady o tom diskutovali a situace se nezměnila. Až bude důvod k tomu to projednávat, tak samozřejmě jsem připraveni o tom mluvit na půdě sněmovny i jinde."

Smlouva o umístění amerického radaru v České republice bude podepsána začátkem července v Praze. Ve Washingtonu to minulý týden oznámil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s tím, že mu to potvrdila jeho americká kolegyně Condoleezza Riceová. Přesné datum ale český ministr zatím nechtěl oznámit. "Až se obě strany oficiálně dohodnou, tak se to sdělí."

Česká vláda oficiálně schválila hlavní česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny ve vojenském prostoru v Brdech na výjezdním zasedání v Teplicích 21. května. Do parlamentu k ratifikaci ji chce předložit až společně s druhou, zatím neuzavřenou doplňkovou dohodou SOFA. V ní zbývá vyřešit ještě poslední problém, který se týká daní.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme