18. 6.

18. červen 2008

Kries - Kocijani: Kopito I když Chorvatsko je nejčastějším cílem českých turistů, tamní hudba je pro českou veřejnost velkou neznámou - naše znalosti zpravidla končí u kýčovitých romantických písní z plážových barů. Skupina Kries čerpá z autentických lidových tradic chorvatského vnitrozemí, jejím vedoucím je zpěvák Mojmir Novaković, sestavu tvoří dudy, balkánský buben tapan, flétna kaval i nástroj zvaný lijerica, což jsou třístrunné housle, na které se hraje ve svislé poloze. Skupina předloni hostovala na ostravském festivalu Colours, a letos na jaře vydala své druhé album, Kocijani, pojmenované podle vesnice na hranici Slovinska a Chorvatska, kde nahrávky připravovala.

Grličica 05:00

Čuj Marice 04:10

Jméno skupiny Kries je starochorvatské označení pro táborový oheň, a samozřejmě se objevuje i v písních, které má skupina v repertoáru. Ta následující je o slavnosti v předvečer svátku svatého Jiří. Mládenec Juro levou rukou vije věnec a pravou přikládá do ohně.

Lepi Juro Kries Nalaže 03:42

Oj Livado 04:28

Tématem skladby Sava je stejnojmenná řeka, která protéká Záhřebem, a vlévá se do Dunaje. Smutná píseň vypráví o dvou sestrách, z nichž jedna se v Savě utopila, a po hudební stránce navazuje na dnes už velmi vzácnou balkánskou polyfonii.

Sava 06:36

Procvala Je 04:39

Bujada 04:47

Zora 05:05

Spustit audio