Robotické rybičky

18. červen 2008

Tým robotických rybiček, které komunikují pomocí sonaru, splnil svůj první úkol. Robofish by v budoucnu mohla být významným pomocníkem biologů, ekologů a speleologů.

Kristi Morgansenová, profesorka aeronautiky na Washingtonské univerzitě, se už pět let zabývá vývojem robotických rybek, které by pod vodou dokázaly pracovat v týmu. Na mezinárodním workshopu předvedla, jak trojčlenný tým jejích robofish plní první úkol.

Roboti byli naprogramovaní tak, aby dokázali všichni plavat jedním směrem i každý nezávisle na jinou stranu. (Zde najdete video společného pohybu rybek.) To je podle univerzitní zprávy první krok k tomu, aby mohli například sledovat velká hejna velryb, monitorovat šíření znečišťujících látek nebo zkoumat rozsáhlé podmořské jeskyně.

Jak taková robofish vypadá? Své jméno si rozhodně zaslouží - pohon jí zajišťují dvě prsní ploutve a jedna ocasní ploutev. Půlmetrový robot díky nim může manévrovat lépe, než kdyby byl vybavený obvyklou vrtulí nebo lodním šroubem.

Novinkou je způsob, jakým mezi sebou ryby bezdrátově komunikují. Rádiové signály se ve vodě špatně přenášejí a jsou příliš náročné na energii. Profesorka Morgansenová proto svoje robofish naučila koordinovat svou činnost na základě nízkofrekvenčních sonarových pulsů.

Další zkouška by měla ukázat, jak spolu budou roboti spolupracovat: rybky robofish budou totiž pod vodou sledovat dálkově řízený model žraloka.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio