Ústavní soud zamítl stížnost J. Paroubka na postup policie v Kubiceho kauze

Ústavní soud zamítl stížnost Jiřího Paroubka proti postupu policie, která ho při vyšetřování úniku takzvané Kubiceho zprávy na veřejnost nenechala nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Svůj postoj policie odůvodnila tvrzením, že Paroubek není účastníkem řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a předseda poslanců ČSSD Michal Hašek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a předseda poslanců ČSSD Michal Hašek | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Jiří Paroubek se naopak snažil dokázat, že v tomto případu byl poškozeným a tudíž měl právo do spisu nahlížet. Podle ústavních soudců ale politik dosud nevyčerpal všechny možnosti, jak se k informacím ze spisu dostat, proto jim věc nepřísluší řešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústavní soud odmítl Paroubkovu stížnost

"Ústavní soud se věcí může zabývat zásadně až poté, co jsou vyčerpány všechny prostředky, což se v tomto případě nestalo. Stěžovatel má k dispozici efektivní procesní prostředky," vysvětlila soudkyně Ivana Janků.

"Stěžovatel má možnost civilní žaloby, může podat žalobu na ochranu osobnosti a může v civilním procesu podat i návrh na náhradu škody, o kterou patrně jde. Ústavní soud samozřejmě je připraven po skončení tohoto řízení, pokud stěžovatel bude dále cítit, že bylo zasažen do jeho ústavních práv a svobod, tak zahájit řízená na základě nové ústavní stížnosti,"dodala Janků.

Šéfa Lidového domu vedikt překvapil

Šéfa ČSSD Jiřího Paroubka tento výsledek překvapil: "Já to beru jako překvapivé rozhodnutí soudu, protože myslím, že v podobné situaci jsou stovky lidí, které se cítí být poškozeny stejným způsobem jako já v této věci. A myslím, že tohle je věc. kterou nezbytně potřebuji k podání žaloby. A myslím, že to zdůvodnění Ústavního soudu mne osobně nepřesvědčilo, ale jsem nucen ho respektovat." Paroubek také řekl, že o dalším postupu se rozhodne poté, co dostane písemné odůvodnění nálezu Ústavního soudu.

Verdikt naopak ocenil ministr vnitra Ivan Langer: "Samozřejmě respektuji, dokonce se i z pohledu právního názoru zcela ztotožňuji s názorem Ústavního soudu. A dodávám - už, prosím nechme kauzu Kubiceho historii. Myslím si, že čím dříve na ni pan Paroubek zapomene a přestane nás tímto otravovat, tím lépe pro nás pro všechny, nejen pro něj."

Při projednávání tzv. Kubiceho zprávy v květnu 2006 ve sněmovně zaznělo, že tehdejší premiér Jiří Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivnit vyšetřování některých případů. Z uzavřeného jednání poslanců se ale tzv. Kubiceho zpráva dostala na veřejnost jen čtyři dny před volbami do Poslanecké sněmovny. ČSSD proto tvrdí, že ji únik informací ve volbách poškodil.

Policejní vyšetřování úniku zprávy do médií už před časem skončilo, žalobci nikoho před soud neposlali. Národní bezpečnostní úřad pouze uložil poslancům Ivanu Langrovi a Pavlu Severovi pokuty. Jan Kubice od policie odešel.

Milan Kopp, Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme