Proč jsou někteří komáři odolní vůči DDT?

22. září 2010

Na tuto otázku nyní přinesli odpověď výzkumní pracovníci z Illinoiské univerzity. Identifikovali protein, který je schopný insekticid DDT metabolizovat, a tím zneškodnit.

Nové zjištění vědci tento týden publikovali v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Zjistili, že jeden z proteinů, který se tvoří ve zvýšeném množství u některých skupin komárů druhu Anopheles gambiae, má skutečně schopnost metabolizovat známý insekticid.

Technika molekulárního modelování identifikovala protein schopný metabolizovat DDT

Komár Anopheles gambiae je druh komára, který často přenáší nákazu malárie na člověka nebo živočichy. K tomuto druhu patří vlastně celá skupina morfologicky již nerozlišitelných komárů. Některé jejich linie jsou vůči DDT odolné, jiné nikoli. Protein, který má schopnost zneškodňovat DDT - CYP6Z1 patří do skupiny proteinů označovaných P450s ("cytochrome P450 monooxygenases"), které jsou již známé jakožto důležitý detoxikační agens u mnoha živočišných druhů. Různé studie např. ukázaly klíčovou úlohu P450s při obraně hmyzu proti rostlinným jedům.

Výzkumníci z Illinoiské univerzity vytvořili třírozměrný model molekul a zobrazili pravděpodobnou orientaci molekul, která dovoluje CYP6Z1 navázat se na molekulu DDT a deaktivovat ji. Aktivní místo CYP6Z1 se uzpůsobí jediné molekule DDT a deaktivuje ji tím, že na její chlorovanou postranní skupinu naváže kyslík.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace se malárií ročně nakazí 300 - 500 milionů lidí. Je to vůbec nejčastější příčina onemocnění a úmrtí způsobených nákazou. Používání DDT bylo sice v řadě zemí zakázáno, ale dále se používá v boji proti komárům v různých částech světa.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.