Starší lidé lépe zvládají emoce

22. září 2010

Tým výzkumníků vedený Dr. Dolcosem z kanadské Albertské univerzity provedl psychologické a neurologické pokusy se staršími a mladými lidmi. Ukázalo se, že zdraví lidé starší 60 let se dokáží dívat na různé negativní události s větším nadhledem.

Již dřívější studie ukázaly, že zdraví starší lidé mají sklon hodnotit situace spíše pozitivněji. Umějí lépe odhadnout, kolik pozornosti mají věnovat různým negativním situacím, a nenechají se jimi tolik rozčílit. Nyní se ale vědci pokusili zjistit, v čem mozek starších lidí funguje jinak než mozek lidí mladších, aby jim byla dopřána tato velkorysejší duševní perspektiva.

Při experimentech ukazovali vědci mladším a starším účastníkům testů standardizované obrázky vyjadřující emocionálně provokující situace. Účastníci měli zhodnotit emocionální obsah situací jejich zařazením do kategorií "pozitivní", "neutrální" a "negativní". Současně s tím byla mozková aktivita pokusných osob sledována metodou fMRI (functional magnetic resonance imaging - funkční zobrazování magnetickou rezonancí). Starší osoby považovali situace za méně negativní než účastníci mladší. Metoda fMRI zaznamenala u starších účastníků zvýšenou interakci mezi částí mozku zvanou amygdala a oblastí mozku zvanou anterior cingulate cortex. Oblast amygdala je spojena se zaznamenáním emocí, kdežto oblast anterior cingulate cortex se podílí na zvládání emocí.

Podle Dr. Dolcose pokusy ukázaly, že emoční kontrola se během stárnutí zlepšuje. Mezi dvěma uvedenými oblastmi mozku dochází ke zvýšení interakcí. To umožňuje zdravým starším lidem kontrolovat svou emocionální reakci. Jsou tedy méně emočně zasaženi rozčilující situací. Dr. Dolcos je přesvědčen, že získané poznatky by mohly lékařům pomoci lépe porozumět lidem, kteří mají potíže se zvládáním rozčilujících situací, a léčit je. Výsledky studie byly uveřejněny v časopise Neurobiology of Aging.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.