Walesa hledá lidi, kteří mu pomohou vysoudit 20 milionů zlotých

Bývalý prezident Lech Walesa žádá 20 milionů zlotých po všech, kteří tvrdí že byl tajným spolupracovníkem komunistické tajné bezpečnosti. Walesa se hodlá soudit s historiky Ústavu národní paměti i autory televizního dokumentu. Ti se snaží dokázat, že vůdce hnutí Solidarita pracoval v 70. letech pro státní bezpečnosti pod krycím jménem Bolek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lech Walesa

Lech Walesa | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Lech Walesa hledá obchodní partnery, kteří by mu pomohli vysoudit vysoké odškodnění za urážku na cti. "Žádám 20 milionů, a proto musím vnést kauci ve výši dvou milionů. Hledám proto ochotné lidi, kteří do toho půjdou se mnou a při té příležitosti si vydělají," vyzývá Walesa.

O poškození dobrého jména se ale nechce soudit se státními institucemi, protože odškodnění by nakonec zaplatili daňoví poplatníci. Bývalý polský prezident už podobný spor vyhrál před osmi lety. Soud tehdy rozhodl, že Walesa nebyl vědomým spolupracovníkem státní bezpečnosti. Lech Walesa ale nikdy nevysvětlil, kam se poděla část jeho spisu, který si na počátku 90. let vyžádal.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme