Poláci uznávají zásluhy Lecha Walesy

Většina Poláků uznává zásluhy bývalého prezidenta Lecha Walesy bez ohledu na podezření, že byl spolupracovníkem státní bezpečnosti. Vyplývá to z nejnovějších průzkumů. O Walesově údajné práci pro tajnou policii se píše v knize Ústavu národní paměti, která vyjde příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lech Walesa

Lech Walesa | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

60 procent Poláků nezmění hodnocení Lecha Walesy ani po přečtení knížky historiků Ústavu národní paměti. Walesovy zásluhy na svržení komunismu nebudou menší, i kdyby se ukázalo, že spolupracoval se státní bezpečností , potvrdilo šest z deseti dotázaných. Téměř polovina respondentů ale nevěří, že Walesa nebyl spolupracovníkem tajné policie.

70 procent Poláků si podle průzkumu myslí, že debatu o minulosti Lecha Walesy Polsko nepotřebuje a knížky na toto téma by neměly být financovány z veřejných prostředků. Část historiků se také domnívá, že kontroverzní práci mělo spíš vydat soukromé nakladatelství než státní Ústav národní paměti.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme