Rostlinné látky regulují trávení škrobu

22. září 2010

Výzkumní pracovníci společnosti Nestlé oznámili, že nalezli přírodní látky, které zpomalují rychlost trávení škrobu. Potraviny obsahující tyto látky by mohly pomoci lidem trpícím cukrovkou.

Trávicí enzym alfa-amyláza rozkládá škrob, který přijímáme v potravinách, na jednoduchý cukr - glukózu, nazývanou také krevní cukr. Obsahuje-li potravina škrobu velké množství, dostane se nám působením alfa-amylázy do krve rychle velké množství glukózy. Tělo diabetika glukóza špatně využívá, takže hladina krevního cukru se prudce zvýší. Lékaři obvykle předepisují pacientům s cukrovkou léky, které nárůstu hladiny krevního cukru zabrání tím, že působení alfa-amylázy blokují.

Vědci již řadu let vědí, že některé potraviny obsahují přírodní látky, které jsou také schopny inhibovat účinek alfa-amylázy. Přesná struktura a mechanismus působení těchto látek ale nebyly známé.

Pracovníci výzkumného střediska švýcarské potravinářské společnosti Nestlé se proto zaměřili na přírodní látky, které by takto mohly působit. Na základě molekulárního modelování vybrali 19 rostlinných složek, zvaných flavonoidy, a testovali je z hlediska jejich schopnosti blokovat působení alfa-amylázy. Vytipovali 7 flavonoidů, které vykazovaly významný inhibiční účinek na tento trávicí enzym. Nejsilnější z nich inhiboval aktivitu alfa-amylázy z 99 %. Získané poznatky by měly napomoci lepšímu porozumění působení těchto látek. Pro diabetiky by ale asi bylo nejdůležitější, kdyby v konečné fázi výzkumu napomohly při vývoji potravin schopných alespoň zčásti nahradit pro ně dosud nezbytná, uměle vyráběná léčiva. Studie se má koncem června objevit v časopise Journal of Medicinal Chemistry.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka