Nebezpečné pronásledování se dostalo jako trestný čin do novely trestního zákoníku

Nebezpečné pronásledování - takzvaný stalking - se stalo součástí novely trestního zákoníku, který teď projednávají poslanci. Ústavně-právní výbor sněmovny totiž schválil návrh posuzovat toto jednání jako nový trestný čin. Stalking se vyznačuje dlouhodobým pronásledováním oběti, kterou pachatel omezuje například častými SMS zprávami, maily či telefonáty. Dále zneužívá osobní údaje. Někdy končí takový případ i ublížením na zdraví nebo smrtí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí násilí

domácí násilí

"Ústavně-právní výbor sněmovny schválil podnět ministerstva spravedlnosti, který zavádí novou skutkovou podstatu trestního činu nebezpečného pronásledování," řekla ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková po jednání vládního výboru pro prevenci domácího násilí.

"My jsme jako výbor náramně spokojeni, protože se tím legislativní proces významně urychlí a oběti tohoto velmi nebezpečného činu, který někdy vede i k těm nejhorším důsledkům včetně vraždy oběti, budou chráněny stejně standardně jako například v sousedním Rakousku či Německu," dodala ministryně.

Podle předsedkyně vládního výboru pro prevenci domácího násilí Branislavy Marvanové-Vargovíé je stalking velmi nebezpečným chováním a je potřeba proti němu zakročit: "To pronásledování často trvá několik měsíců až let a má skutečně devastující důsledky na prožívání té oběti, ale často ohrožuje i její život a zdraví. Takže z tohoto pohledu to, že by bylo pronásledování součástí trestního zákona a stalo by se trestním činem, je jedním z kroků k tomu, aby oběti trestné činnosti byly v České republice dostatečně chráněny".

Ministryně Stehlíková chystá v této souvislosti osvětu mezi poslanci. "Pokusíme se ještě jako výbor udělat v uvozovkách osvětu či konferenci a setkání s poslanci a vysvětlil jim, o co se jedná. A věřím, že návrh bude podpořen napříč politickým spektrem, stejně jak se to stalo v ústavně-právním výboru," řekla Stehlíková.

Podle Stehlíkové bude nebezpečné pronásledování posuzováno individuálně na základě shromážděných informací o způsobu a četnosti obtěžování. Pokud bude obětí dítě nebo těhotná žena, hrozí podle návrhu pachateli až tříleté vězení.

Pokud návrh i celá novela trestního zákoníku projde parlamentem a podepíše ji prezident, začne zákon platit od poloviny příštího roku.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme