Situace uvnitř Strany zelených by se měla definitivně vyřešit příští úterý

V úterý se bude konat poslední jednání poslaneckého klubu Strany zelených, na kterém se bude mluvit o tom, zda jeho členkami zůstanou Olga Zubová a Věra Jakubková. Ty si totiž už delší dobu stěžují na špatnou komunikaci s vedením klubu a hrozí, že pokud se situace nezlepší, klub opustí. Už dříve obě poslankyně zveřejnily čtyři podmínky, které by měly zajistit jejich setrvání v poslaneckém klubu. Patří k nim mimo jiné to, že stanoviska klubu by měla zohlednit i jejich odlišné názory a neměla by být prezentována jednomyslně. Hlasovat by podle těchto podmínek měli zelení poslanci na základě svého programu, koaliční dohody a vládního programového prohlášení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslankyně Olga Zubová na jednání poslaneckého klubu Strany zelených

Poslankyně Olga Zubová na jednání poslaneckého klubu Strany zelených | Zdroj: ČTK

Ani po čtyřech hodinách jednání neřekli o budoucnosti svého poslaneckého klubu zelení nic zásadního. Na základě žádosti poslankyň Zubové a Jakubkové totiž dílčí výsledky schůzky zatím tají. Podle Olgy Zubové je ale vše na dobré cestě: "Myslím, že nejdůležitější z dnešního jednání je to, že jsme všichni cítili ochotu jednat s dohodnout se. A tím jsme to dnešní jednání zakončili."

Méně optimistický už byl předseda strany Zelených Martin Bursík. Ten svůj osobní dojem z jednání nechtěl ani komentovat. Nicméně vysvětlil, jakým směrem se odvíjí: "Hledáme dohodu o tom, že zůstanou v klubu, a že budou koaličními poslankyněmi - budou v principu hlasovat pro vládní návrhy zákonů. A tam, kde by se jednalo o něco, co je nad rámec toho, co je dohodnuto v programovém prohlášení vlády a měly by s tím nějaký problém, tak by to předem otevřely na klubu a pak bychom o tom jednali v koalici," řekl Bursík.

V hledání řešení současné situace budou zelení poslanci pokračovat příští úterý. "Buď se to v úterý podaří a poslankyně zůstanou v klubu, anebo se to nepodaří a odejdou. "Musím upřímně říct, že už jsem rád, že je to úterý takhle stanoveno, protože se o tom špatně hovoří jak do médií, tak ve vztahu ke koaličním partnerům," dodal Bursík.

V úterý bude na programu poslaneckého klubu zelených i volba jeho vedení. Z důvodu zmírnění napětí v klubu totiž z předsednické funkce odstoupila Kateřina Jacques. Stejný krok po ní udělala i Olga Zubová, která se vzdala funkce místopředsedkyně a v pátek rezignoval na stejnou funkci i Přemysl Rabas. Ten po pátečním jednání klubu vysvětlil proč a připustil i to, že bude s největší pravděpodobností novým předsedou poslaneckého klubu zelených:

"Já si myslím, že ten klub byl natolik zablokovaný, že jsme řekli, že bude nejlepší, když odstoupí všichni a pak se bude hledat nějaké řešení. Pokud nebude žádná jiná varianta, tak to předem neodmítám. Ale jinak si pořád myslím, že nejlepším předsedou byla Kateřina Jacques."

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme