Německé dráhy vrátí pasažérům za zpoždění výraznou část jízdného

Německá velká koalice se shodla na způsobu odškodňování cestujících, jejichž vlakový spoj nabere značné zpoždění. Německo by tak s předstihem mělo začít uplatňovat unijní pravidla, která vstoupí v platnost na konci roku 2009.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rychlovlak

rychlovlak | Foto: Jan Rosenauer

Pasažéři se dočkají vrácení části jízdného, pokud se vlak zpozdí minimálně o hodinu. V takovém případě vysázejí Německé dráhy cestujícím takříkajíc na dlaň 25 procent jízdného.

U dvouhodinového zpoždění dostanou nazpátek dokonce polovinu ceny jízdenky. Dosud vyplácel státní dopravce "ze slušnosti" pětinu jízdného, pokud se vlak zpozdil minimálně o hodinu.

Z dohody expertů velké koalice taky vyplývá, že v noci budou muset dráhy zaplatit cestujícím ubytování v hotelu, pokud se spoj o hodinu opozdí. U příměstských vlaků bude toto zpoždění znamenat proplacení jízdy taxíkem.

Podle německé spotřebitelské nadace Warentest nepřijelo loni na podzim ve sledovaném období načas 38 procent dálkových spojů. Čtyři procenta vlaků nabrala více než půlhodinové zpoždění. Německé dráhy označily studii za zavádějící.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme