Klub ČSSD bude čelit dalšímu oslabení, opustil ho poslanec Wolf

Sociální demokrat Petr Wolf opouští poslanecký klub nejsilnější opoziční strany. Odchod oznámil šéfovi klubu Michalu Haškovi s tím, že své rozhodnutí zdůvodnil problémy v moravskoslezské ČSSD. Po Miloši Melčákovi, Michalu Pohankovi a Evženu Snítilém tak může opozice přijít už o čtvrtý hlas při klíčových hlasováních v dolní komoře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Wolf

Petr Wolf | Zdroj: ČTK

Wolf byl jedním z mála sociálních demokratů, který se netajil vstřícným postojem k americkému radaru. V pátek oznámil, že se kvůli tomu stal terčem výhrůžek, které mu chodí prostřednictvím SMS. Obrátil se proto i na policii.

Jak řekl České televizi, výhrůžky přispěly k jeho rozhodnutí, označil je ale spíš za vrchol ledovce. "Já tuším, kdo za tím může stát, ale tohle jistěže nemůžu prokázat. V této chvíli na tom pracují orgány činné v trestním řízení, pracují na tom i jiní lidé a já věřím, že se mi to podaří," uvedl Wolf.

Předseda sociálně demokratických poslanců Michal Hašek odmítl, že by za výhružnými zprávami stála ČSSD. Podle něj je Wolfův odchod dílem ODS a celá záležitost má prý vládě Mirka Topolánka pomoci prosadit vybudování radaru v Brdech.

Sociální demokraté proto odmítají příměří na domácí politické scéně při předsednictví Česka v Evropské unii a nebudou ani ve sněmovně párovat chybějící koaliční poslance. "Schéma je stejné jako u předchozích odchodů. Jednoznačně začneme uplatňovat nulovou toleranci vůči takovým způsobům vládnutí pana Topolánka a jeho koalice," uvedl Hašek na mimořádné tiskové konferenci.

Předseda sněmovního klubu ODS Petr Tluchoř připouští, že to může vládě situaci zkomplikovat. "Obstrukce jsme si užili minulý týden a je na sociální demokracii, jestli se rozhodne v tomto modelu pokračovat," řekl Tluchoř. Wolfův odchod je podle něj důsledkem atmosféry v sociální demokracii pod vedením Jiřího Paroubka. "Slušní lidé odcházejí a Rathové zůstávají," poznamenal.

Wolf bude podle Haška řešit také setrvání ve straně. Výzvu k tomu, aby se poslanec vzdal mandátu, zatím ČSSD nepodá. Počká, až jak bude hlasovat ve sněmovně. Pětačtyřicetiletý zákonodárce z Ostravy v České televizi ke svému budoucímu hlasování sdělil pouze to, že se bude řídit ústavou. Vyloučil také, že by za jeho rozhodnutím stála ODS a uvedl, že ho nikdo nekontaktoval.

Na stranu pravicové vlády se od voleb v červnu 2006 přidali za sociální demokracii zvolení Miloš Melčák a Michal Pohanka, z ČSSD proto byli vyloučeni. Stejný osud potkal i sociálnědemokratického poslance Evžena Snítilého, který hlasoval při prezidentské volbě pro Václava Klause. Pohanka s Melčákem vládu podrželi pokaždé, když jí opozice chtěla vyslovit nedůvěru, a loni jí také pomohli schválit reformu veřejných financí. Naopak Snítilý často hlasuje spolu se svou bývalou stranou.

O poslance však nepřichází jen opozice, vlastní hlasy někdy chybí i opozici. Dvě poslankyně zelených, Olga Zubová a Věra Jakubková, v poslední době rovněž zvažovaly, že opustí klub. Rozhodnout se chtějí příští týden. Také v ODS existuje skupina nespokojenců kolem Vlastimila Tlustého. S vládními návrhy, například s řadou věcí v reformě zdravotnictví, nesouhlasí ani křesťanský demokrat Ludvík Hovorka.

Martin Hromádka, Vlasta Gajdošíková, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme