Turisté s poplatky při vstupu do Černé Hory problémy nemají

Jak víte z našeho vysílání, při vjezdu do Černé Hory se už platí ekologický poplatek a v platnosti je také zákaz dovozu některých potravin. První dny tohoto opatření se na hranicích Černé Hory tvořily velké fronty. Náš balkánský zpravodaj Jaromír Janev natočil reportáž přímo z místa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černá hora

Černá hora | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Na hranici Srbska s Černou Horou Dobrakovo fronty aut nebyly. Trvalo tři minuty od mého příjezdu na hranici ze Srbska, než jsem mohl zaplatit povinný příspěvek na ochranu životního prostředí Černé Hory, tak jako každý řidič motorového vozu. O ekologický poplatek se starali dva drobní muži ve světlých uniformách: "Ekologická daň - deset euro, počkejte já vám vypíšu potvrzení."

Šlo o záležitost minuty dvou, včetně vylepení nálepky do pravého dolního rohu čelního skla, která platí rok. Samozřejmě to platí pro osobní auto malé a střední kubatury, autobusy platí nejméně 50 až 150 eur a nákladní vozy tu vyšší částku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Janev na cestě do Černé Hory

Zajímalo mě, jestli byly za sobotu nebo pátek fronty, ale dočkal jsem se záporné odpovědi. Na tomto přechodu se přejíždí z jedné hranice na druhou přibližně patnáct minut, protože hranice jsou od sebe nejméně pět kilometrů a jde o poměrně strmé klesání. Nákladní vozy to sjíždějí velmi opatrně, a tak se vytvářejí kolony aut.

Pasoví úředníci v tmavých uniformách zase zařídili formality s mým pasem a dostal jsem tam vstupní razítko. Zkušeným okem jen tak zdálky odhadli, jestli nevezu příliš mnoho nápojů nebo potravin a bylo to. Zeptal jsem se, jestli se nesmí vozit potraviny vůbec - například maso nebo mléko. "Menší množství se může," zněla odpověď.

Takže turisty tady nedeptají a pokud to někdo nepřehání, potraviny ani nápoje neberou. Podobná situace je i na hranicích s Chorvatskem. Novomanželé Havránkovi z České republiky mi potvrdili, že nebyly žádné problémy: "Co se týče potravin,tak nás nekontrolovali vůbec. My jsme měli dva batohy, což je jasné, že jsme tam nemohli mít jen jídlo, protože potřebujeme něco na sebe."

"Chtěli jsme razítko do pasu a šli jsme dál. Úplně bez problémů, nic po nás nechtěli, jídlo nekontrolovali," říká Havránková.

Jaromír Janev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme