Krajanské muzeum v Iowě se snaží zachránit exponáty poškozené při povodních

Záplavy na americkém středozápadě postihly i naši krajanskou komunitu v Iowě. Silně poškozené jsou sbírky Národního českého a slovenského muzea a knihovny v městě Cedar Rapids, které otevřel v devadesátých letech tehdejší prezident Havel spolu s americkým prezidentem Clintonem. Záchranné práce na místě zachytil zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní české a slovenské muzeum a knihovna v Cedar Rapids po záplavách

Národní české a slovenské muzeum a knihovna v Cedar Rapids po záplavách | Foto: www.ncsml.org

"Škody jsou rozsáhlé. Expozice je z velké části zničená. Naštěstí se nám podařilo nejdůležitější část sbírek přestěhovat do vyššího patra nebo zcela mimo muzeum. Takže část je zničená, ale hodně se toho podařilo zachránit," řekla Českému rozhlasu prezidentka muzea Gail Naughtonová.

Na místě jsou už profesionální restaurátoři a pomáhají dobrovolníci a dobrovolnice. Přesný počet se nedá podle Gail Naughtonové určit - lidé přicházejí a odcházejí podle toho, jak mají čas.

Interiér budovy muzea skýtá smutný pohled. Hodně to připomíná povodně v Čechách a na Moravě v letech 1997 a 2002. Na zemi je mazlavá vrstva páchnoucího bahna. Zpovzdálí hučí elektrické generátory a vysoušeče, lidé se snaží v šeru rozpoznat, co ještě stojí za pokus o záchranu a co je na vyhození.

Dobrovolnice, která se snaží otřít bláto z čehosi, co vypadá jako telefon vysvětluje, že se snaží ze zpřeházené hromady trosek vydobýt ukázku přístroje, jaké využívala komunistická policie k odposlechu. V muzeu totiž byla právě v době záplavy k vidění výstava o roce 1968 a také o tom, jak se za vlády komunistů v Československu žilo.

Jeden exponát se ale zachoval zcela nedotčen - celou tu pohromu přežila bez úhony bronzová socha Tomáše Garriqua Masaryka. Cynik by řekl, že není divu, vždyť je těžká a z bronzu. Gail Naughtonové a jejím dobrovolníkům to ale zjevně dodává sil.

Škody zatím nejsou vyčíslené, ale řádově budou v milionech dolarů. Co zaplatí pojišťovna, zatím není rozhodnuté. Jisté ale podle Gail Naughtonové je, že Národní české a slovenské muzeum a knihovna v Americe přežijí.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme