Objevy a události týdne č. 25

22. červen 2008

Trávníkem proti smogu, lední medvěd na Islandu, opice na lovu ryb, zkamenělé kmeny v Sasku, pohřebiště římské chudiny.

México, jedno z nejznečištěnějších měst světa co se ovzduší týče, začalo bojovat proti smogu vysazováním trávníků na střechách budov. Ty jsou v hlavním městě Mexika většinou ploché a ke zmíněnému účelu se dobře hodí. Trávník má z ovzduší pohlcovat oxid uhličitý. Zatím se sází jen na veřejných budovách; město však chce nabídnout daňové úlevy všem soukromníkům, kteří se do akce také zapojí.

Dlouhých dvacet let nikdo na Islandu neviděl ledního medvěda, a tak když se tam nedávno nečekaně zjevil, způsobilo to mírnou paniku. Připlul zřejmě na ledové kře z Grónska, kam také měl být navrácen. Na Islandu však údajně nebyl k dispozici vhodný uspávací prostředek; navíc se na místo začaly sjíždět desítky zvědavců, a tak policisté z obavy o jejich a možná i svou bezpečnost medvěda nakonec zastřelili.

V Indonésii pozorovali vědci v uplynulých letech hned čtyřikrát skupiny opic makaků jávských při lovu malých rybek. Chytaly je rukama a na místě pojídaly. Obvyklou potravou makaků jávských je přitom ovoce, korýši a hmyz; při rybolovu byly pozorovány vůbec poprvé. Mezi ostatními primáty se však rybáři vyskytují - třeba japonští makakové červenolící, paviáni čakma, šimpanzi a údajně i orangutani.

Saské město Chemnitz stojí na zkamenělém lese, starém 290 milionů let. Ví se o něm od 18. století; čas od času se znovu připomene. Právě teď odkrývají vědci další kmeny dávných jehličnanů. Dva kmeny jsou padlé, čtyři se dochovaly na stojato - tak jak je kdysi dávno zasypal sopečný popel po mohutné erupci. Našla se tu i jedna větev s abnormálními výrůstky, způsobenými zřejmě jakousi chorobou.

Nedaleko Říma vykopali italští archeologové dva tisíce let staré a zcela nedotčené pohřebiště místní chudiny - patrně dělníků nebo otroků z nedalekého přístavu. Mezi více než 300 pohřbenými byl i muž se vzácnou vrozenou vadou, která mu znemožňovala otevřít ústa a jíst bez cizí pomoci. Přesto se dožil vysokého věku, což svědčí o značné míře soucitu, která není pro starověké společnosti právě typická.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 25/2008, 21. - 27. června 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio