Jakubková a Zubová zůstávají členkami sněmovního klubu zelených

Krize v poslaneckém klubu Strany zelených je zřejmě na ústupu. Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová zůstávají v poslaneckém klubu. Rozhodly se tak po konzultaci se stranickými kolegy. Novým předsedou poslaneckého klubu zelených se stal Přemysl Rabas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Jakubková a Olga Zubová, Strana zelených

Věra Jakubková a Olga Zubová, Strana zelených | Zdroj: ČTK

Otevřít jednání poslaneckého klubu všem členům vedení strany a republikové rady a umožnit každému z poslanců hlasování podle jeho vůle. To byly požadavky dvou poslankyň, které se měly dnes rozhodnout, jestli v klubu Strany zelených zůstanou, nebo ne. Jejich odpovědí bylo: "Ano, zůstáváme."

K setrvání se rozhodly po konzultaci se svými stranickými kolegy. Vede je k tomu také loajalita ke koalici, respektive nová situace, která nastala po odchodu čtvrtého člena poslaneckého klubu ČSSD. Obě zelené poslankyně chtějí svým setrváním v klubu předejít spekulacím, že byly jejich předchozí kroky ovlivněny právě sociálními demokraty- konkrétně jejich předsedou Jiřím Paroubkem.

Olga Zubová a Věra Jakubková vydaly prohlášení, ve kterém podrobně vysvětlují důvody svého setrvání v klubu. Opět deklarují svoji vůli hlasovat pro koaliční návrhy, a tam, kde půjdou za rámec koaliční smlouvy, chtějí hlasovat podle své vůle. I nadále trvají na svých požadavcích z minulého týdne, tedy aby se o postojích klubu rozhodovalo konsensem spolu se zástupci republikové rady strany a respektovala se i usnesení tohoto stranického orgánu.

Předseda strany zelených Martin Bursík první část prohlášení pokládá za dobrý základ další diskuze, nicméně podmínky týkající se konsensu s republikovou radou se mu nelíbí.

Sněmovní klub zelených si dnes také zvolil do svého čela podle očekávání Přemysla Rabase. Tento poslanec nejmenší vládní strany nahradí Kateřinu Jacques, která z funkce před týdnem odstoupila kvůli sporům s kolegyněmi Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou.

Lenka Šumová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme