Západočeská galerie získala díla plzeňských rodáků

24. červen 2008

Pět nových obrazů, všechny expoziční kvality, získala Západočeská galerie v Plzni. Do jejích sbírek, z nichž vysoce ceněné je zejména umění 19. století, přelomu 19. a 20. století a moderna, přibudou dva obrazy Vladimíra V. Modrého z první poloviny 60. let minulého století, obraz Bohumila Krse s vyřezávaným rámem a dva obrazy Rudolfa Vojtěcha Špillara, mladšího bratra malířů Jaroslava a Karla Špillarů. Jedno z děl Vladimíra V. Modrého bylo zakoupeno z mimořádných finančních prostředků Plzeňského kraje. Podle krajského radního pro kulturu - Martina Baxy - stál tento obraz 200 tisíc korun.

Galerie, která vznikla v roce 1954 má výjimečně šťastnou ruku při nákupech. Například první ředitel získal řadu exponátů, které patří mezi ikony 19. století a přelomu 19. a 20. století. Nové obrazy stály galerii 300.000 korun, jejich nákup už schválila nákupní komise.

Na výstavě

Dvě špičková díla Vladimíra V. Modrého, rodáka z Plzeňska, obrazy U jezera a Lovci, jsou ze soukromé sbírky. Patří do důležitého období jeho tvorby, kdy vznikla řada obrazů s námětem snových rájů a mystických krajin. Díla vystavila Národní galerie v Praze v roce 2004 na souborné výstavě autora. Splácela tím dluh opomíjeným umělcům, kteří například shodou politických okolností zůstali na okraji zájmu. Západočeská galerie má ve svých sbírkách Modrého rané kresby, ilustrace k pohádkám a k Erbenově Kytici, kresby k Husitům a šest maleb od roku 1958 do roku 1972.

Ze soukromé sbírky, kdy chtěl majitel oddělit rám od plátna a každý prodat zvlášť, pochází Figurální motiv - Dary přírody Bohumila Krse z roku 1932. Papír na plátně má vyřezávaný malovaný rám s motivy ovoce a květů podle původního Krsova návrhu. Obraz byl pravděpodobně nejprve majetkem plzeňského architekta Františka Beneše, pro jehož vilu na Lochotíně Krs navrhoval malované dveře a nábytek. Krs, rodák z Plzně, byl žákem Františka Kysely, autora prvních insignií Československého státu. Galerie vlastní 16 jeho ilustrací k Erbenově Kytici, cyklus Jaro-Léto-Podzim-Zima z roku 1928 a sedm dalších kreseb z období od 20. do 50. let. Obraz je mírně poškozen, čeká ho restaurace.

obraz od K.Špillara

Posledním již zakoupeným přírůstkem je Ženský akt a Pec pod Čerchovem, stará fořtovna Rudolfa Vojtěcha Špillara, který je také plzeňským rodákem. Maloval podobizny, akty, krajiny, zátiší a věnoval se fotografii. Motiv z Pece pod Čerchovem zřejmě vznikl při jeho pobytu ve vile bratra Jaroslava, jenž se do ní přestěhoval v roce 1902 z Postřekova. Galerii se podařilo získat i rukopisně psané Špillarovy paměti z roku 1946. Součástí svazku jsou literárně zpracované vzpomínky soukromého charakteru, úryvky z rodinné korespondence a další. Galerie se chce v budoucnu kromě exponátů zaměřit také na pramenné materiály, které se vztahují k umělcům, zastoupeným v jejích sbírkách.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio