Mugabe a jeho vláda v Zimbabwe "ztratili legitimitu" po přinucení opozice k odstoupení z voleb

24. červen 2008

Hlavy řady afrických zemí i širší mezinárodní společenství, včetně Rady bezpečnosti OSN, se konečně probudily a začaly rozhodněji odsuzovat brutální režim prezidenta Mugabeho v Zimbabwe. V pondělí se také dokonce začínaly ozývat hlasy navrhující mezinárodní vojenskou intervenci z humanitárních důvodů.

Zesílení mezinárodních protestů nastalo po zprávách o uchýlení se vůdce opozice a vítěze prvního kola prezidentských voleb Morgana Tsvangiraje na holandské velvyslanectví v Harare v obavách o život a o přepadení sekretariátu jeho Hnutí za demokratickou změnu policií a zatčení šedesátky jeho pracovníků.

Ještě předtím, v neděli, byli přivrženci Hnutí za demokratickou změnu, známého pod zkratkou MDC, vyhnáni spolu s vedením hnutí z výstaviště v Harare tisícovkou mládežnických aktivistů, příslušníků milicí a tzv. "veteránů" vládnoucí strany Zanu (PF) prezidenta Mugabeho ozbrojených železnými tyčemi a noži. Pohár brutality se tak naplnil a hnutí MDC, které vyhrálo březnové parlamentní volby, nemohlo uspořádat důležité předvolební shromáždění, ke kterému dostalo povolení od nejvyššího soudu. Na shromáždění měl promluvit jeho předseda a přes režimní volební podvody vítěz prvního kola prezidentských voleb Morgan Tsvangirai. Ten po rozehnání shromáždění a po poradě s vedením hnutí vystoupil na tiskové konferenci a oznámil, že MDC odstupuje z voleb kvůli pokračujícímu násilí, které si už vyžádalo více než 85 obětí na životech aktivistů hnutí po celé zemi a tisíce zraněných. Přepadání, mučení bitím a bodáním noži a upalování nabývá od prvního kola parlamentních a prezidentských voleb na síle a brutalitě každým dnem a byly tak umučeny i ženy a děti několika místních představitelů MDC. Pokračuje také stále nucení voličů -- včetně nočního bití holemi v případech celých vesnic, které volily MDC -- aby v pátek ve druhém kole prezidentských voleb hlasovali pro Mugabeho.

Pozorovatelé dodávají, že výroky Mugabeho v posledním týdnu, tedy že jej nic na světě nepřiměje k odstoupení a že nedopustí, aby opozice kdy v zemi vládla, i tak naznačují, že režim je připraven výsledky voleb znovu zfalšovat. Představitelé režimu nyní tvrdí, že se opozice bojí prohry a že volby se proto budou konat tak jako tak. Tento vývoj, jak už řečeno, přiměl konečně mezinárodní společenství k prvním akcím. Rada bezpečnosti OSN v pondělí i přes předchozí snahy Číny, Ruska a Jižní Afriky co nejvíce kritiku zmírnit prohlásila, že "odsuzuje kampaň násilí proti zimbabwské opozici" a konání voleb za takové situace a generální tajemník OSN Pan Ki-mún vyzval Mugabeho vládu aby druhé kolo prezidentských voleb odložila s tím, že při takové míře násilí a zastrašování by ztratilo legitimitu. Ještě ostřeji se vyslovily Británie a Amerika a odmítly Mugabeho nadále uznávat jako prezidenta. Britský náměstek ministr zahraničí David Miliband to parlamentu potvrdil slovy: "Neuznáváme Mugabeho vládu coby legitimního představitele lidu Zimbabwe". Mezitím Lord Ashdown, bývalý vysoký představitel Evropské unie v Bosně Hercegovině, řekl deníku The Times, že v případě dalšího zhoršení situace by měla být zvážena možnost mezinárodní vojenské intervence pod vedením afrických států. Ve sněmovně se pak ozvaly výzvy, aby bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela, který ve stejný den přiletěl do Londýna oslavit devadesáté narozeniny, Mugabeho režim odsoudil. Stalo by se tak poté, co jeho nynější nástupce v úřadě Thabo Mbeki nejprve "žádnou krizi" u sousedů neviděl a stále se urputně snaží o vytvoření tzv "vlády národní jednoty", kterou pozorovatelé považují za nesmysl. Sám Tsvangirai prohlásil, že pokud bude v zemi trvat násilí, nepřichází žádná taková "jednota" v úvahu a pozorovatelé souhlasí, že s tyrany by se obětem něco takového dělalo opravdu těžko.

Nyní se očekává zda konečně zaujme ostré stanovisko také -- v poslední době, asi v obavách o vlastní dobré bydlo, vůči tyranům velmi mírná -- Evropská unie a jak se vyjádří ministři zahraničí G-8. Nejostřejší by však podle zimbabwských úprchlíků mělo konečně být stanovisko Organizace africké jednoty, která se také sejde později tento týden. Hlasy několika sousedních zemí, včetně Botswany, Angoly a Zambie - také kvůli vlně úprchlíků odhadované nejméně na dva milióny a kvůli katastrofálním dopadům zimbabwské hyperinflace ve výši přes milión procent na obchodní výměnu -- patřičně přiostřily. Doufejme, že i jihoafrický prezident Mbeki konečně prohlédne. Jeho zvolený nástupce Jacob Zuma už tak dnes učinil, když prohlásil, že situace v Zimbabwe se vymkla kontrole a vyzval k mezinárodnímu zásahu.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio