Tibet je znovu otevřený pro zahraniční turisty

Čína znovu otevírá Tibet cizincům. Autonomní oblast byla uzavřená během březnových protičínských protestů. Podle tibetské exilové vlády při nich zahynulo více než 200 lidí, zatímco Peking přiznává jen 21 obětí, převážně čínských obchodníků a policistů. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Čínu kritizují za potlačování práv Tibeťanů. Svět Peking vyzývá k jednání s dalajlámou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klášter Ganden nedaleko Lhasy

Klášter Ganden nedaleko Lhasy | Foto: Anna Sehnalová

Tibet je bezpečný, zahraniční návštěvníci mohou přijet, tvrdí představitelé tibetské vlády. Stabilizaci regionu měla potvrdit i víkendová štafeta s olympijským ohněm, která bez incidentů proběhla metropolí Lhasou.

Podle Pekingu přišel Tibet kvůli napjaté bezpečnostní situaci o významné zdroje příjmů, úřady odhadovaly, že letos autonomní oblast navštíví pět miliónů turistů.

Sami Číňané mohli do Tibetu znovu v rámci organizovaných zájezdů začít jezdit na konci dubna, obyvatelé Hongkongu, Macaa a Tchajwanu pak 1. května. Do Tibetu ale stále nesmí zahraniční novináři, s výjimkou vládou připravených cest.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme