Malí krokodýlové volají z vajec

22. září 2010

Francouzští výzkumníci experimentálně potvrdili, že zvuky, které malí krokodýlové nilští krátce před vylíhnutím vydávají z vajec, jsou určené jednak hlídající matce, jednak sourozencům.

Zvuky vycházející z krokodýlích vajec v podzemním písečném hnízdě krátce před líhnutím jsou zřetelně slyšitelné i lidským uchem. Zoologové již dříve předpokládali, že zvuky budou mít nějaký význam pro komunikaci s krokodýlí matkou nebo ostatními sourozenci ve vejcích. Nyní pokusy prokázaly, že tomu tak skutečně je.

Vědci provedli pokusy na krokodýlech nilských chovaných v zoologické zahradě. V první časti pokusů prováděli pokusy s vejci. Rozdělili vejce z hnízda do tří skupin. Jedné skupině přehrávali ze záznamu zvuky mláďat před vylíhnutím, druhé skupině přehrávaly zcela jiné zvuky a třetí skupinu ponechali v klidu. První skupina odpovídala často na přehrávané zvuky a brzy se také vylíhla.

V druhé části pokusů odebrali vejce z několika hnízd a umístili v blízkosti reproduktor. Krokodýlí matky hlídaly i prázdná hnízda. Na volání mláďat přehrávané z reproduktoru nakonec téměř všechny zareagovaly tím, že začaly hnízdo rozhrabávat.

Volání mláďat z vajíček má podle přírodovědců dvojí význam. Jednak tím vyrozumívají matku, protože potřebují její ochranu před predátory, až se z vajec vylíhnou. Současně se mláďata dorozumívají mezi sebou, aby se narodila ve stejnou dobu. Tak budou mít největší šanci, že je matka ochrání před nepřáteli. Studie vyšla 23.6.2008 v časopise Current Biology.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.