Vymírání druhů spojeno s pohyby mořské hladiny?

22. září 2010

Rozsáhlé vymírání živočišných a rostlinných druhů si většinou spojujeme s katastrofickými událostmi. Autor studie, uveřejněné 15.6. v časopise Nature, považuje za nejčastější příčinu takových událostí děje mnohem prozaičtější - stoupání a klesání hladiny oceánů a moří.

Vědci nyní odhadují, že od okamžiku, kdy na Zemi vznikl život, tedy asi před 3,5 miliardami let, mohlo dojít už asi k 23 takovým případům, kdy na Zemi masově vymřely živočišné nebo rostlinné druhy. Některé tyto události postihly jednoduché formy života, jako např. jednobuněčné mikroorganizmy. Jak mají vědci doloženo, během uplynulých 540 milionů let k masovému vyhynutí druhů došlo již pětkrát. Týkalo se zejména mořských rostlin a živočichů a vyhynulo možná 75 - 95 % druhů organizmů.

Vědci většinou nejsou schopni tyto události vysvětlit. Snad jedině v případě vyhynutí dinosaurů mohou ukázat kráter, svědčící o dopadu velkého asteroidu. Ale jiné případy nelze uspokojivě vysvětlit ani dopady těles, ani např. erupcemi velkých sopek.

Geolog a geofyzik Shanan Peters z University of Wisconsin-Madison v USA dospěl k názoru, že většina z těchto procesů vymření velkého množství živočišných a rostlinných druhů je spojena s poklesem a stoupáním hladin oceánů. K těmto dějům docházelo v minulosti v důsledku tektonických pohybů a klimatických změn. Děj je sice pozvolný, ale jeho výsledkem jsou velké změny v životních podmínkách (např. i pokud jde o složení mořské vody). Poklesem hladiny moří by se dalo vysvětlit např. vyhynutí četných mořských druhů v období pozdního permu. Stejně tak zvednutí hladiny moří mohlo umožnit rozšíření velkých žraloků a mořských ještěrů - masasaurů - ve vodních kanálech na území Severní Ameriky v době dinosaurů. Jak hladina moře poklesla, tito živočichové vyhynuli.

Autor studie nevylučuje ani jiné vlivy, které vyhynutí druhů mohly způsobovat. Chce prý jen ukázat, co mohlo být základním pojítkem pro všechny tyto procesy během vývoje života na Zemi.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.