25. 6.

25. červen 2008

Amparanoia: Seguiré Caminando Na přelomu 20. a 21. století se Barcelona, metropole severního Španělska, stala magnetem nejen pro nonkonformní španělské hudebníky, ale i pro tvůrce z dalších zemí. Vůdčí osobností této velmi kosmopolitní hudební vlny se stal Manu Chao, který v Barceloně dokonce nějakou dobu žil, jako stylová nálepka pro toto anarchistické hudební společenství posloužil termín "zona bastarda", deklarující bezbřehou žánrovou otevřenost. K hlavním ingrediencím této vlny patřila katalánská rumba i vlivy které přinášeli imigranti z Latinské Ameriky a arabských zemí. Z tohoto tavícího kotlíku pochází i zpěvačka Amparo Sánchez a její skupina Amparanoia. Její trojalbum Seguiré Caminando, Kráčej dál, obsahuje koncertní nahrávky, remixy i DVD. Ve Spektru zazní skladby z živého alba.

En La Noche 05:16

La Vida Te Da 06:03

Okouzlení kubánskou hudbou reprezentuje studiové album Somos Viento, které Amparanoia vydala roku 2002. Z něj pochází skladba La Fiesta, kterou uslyšíme v koncertní verzi, na trubku hraje Jose Alberto Varona, který je původem skutečně z Kuby.

La Fiesta 06:19

Que Te Den 04:48

Amparo Sanchez podobně jako Manu Chao měla blízko k latinskoamerickým revolucionářům, roku 2001 například finančně podpořila hnutí Zapatista v Mexiku. Společně z Manu Chaem napsala některé z nejznámějších skladeb jeho repertoáru, jistou dobu byla i jeho životní partnerkou.

Mar Estrecho 06:36

Ella Baila Bembé 09:07

Ven 05:10

La Semana 05:33

Spustit audio