Velmi tenké vrstvičky ukazují do budoucnosti

22. září 2010

Výzkumný tým z University of British Columbia v Kanadě vyvinul techniku nanášení ultratenkých vrstviček na jiné materiály. Aplikoval ji v oblasti vývoje tzv. vysokoteplotních supravodivých materiálů.

Tým vedený Andreou Damascelli použil uvedenou techniku k řízenému nanášení vrstvičky atomů draslíku na supravodivý oxid mědi. Technika vědcům umožňuje "kontrolovat" počet elektronů ve velmi tenkých vrstvičkách. Podrobnější údaje uveřejňuje časopis Nature Physics z tohoto týdne.

Vyvinutá technika může nalézt využití v řadě aplikací. Jednou z nich jsou supravodiče, tedy materiály, které vedou elektrický proud, aniž by mu kladly jakýkoliv odpor. Obvykle ovšem takto fungují pouze za teplot blížících se více či méně absolutní nule (tj. -273,15 °C). Nová technika pomáhá rozvíjet oblast takzvaných vysokoteplotních supravodičů, které nevykazují žádný nebo jen velmi malý odpor při teplotách "až" -140 °C.

Ultratenké vrstvičky přebírají ze základního materiálu různé jeho vlastnosti. Jejich elektronové struktury se přeskupují. Tento jev by mohl být právě klíčový z hlediska možnosti dosažení zásadního pokroku při vývoji nových supravodičů.

Nová technika by se mohla využít při systematickém studiu všude tam, kde povrch materiálu a materiálové rozhraní řídí určité fyzikální vlastnosti materiálů. Praktické využití by mohly představovat např. čipy kvantových počítačů, palivové články nebo bezeztrátová elektrická vedení.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.