Kde lze pěstovat energetické plodiny?

22. září 2010

Výroba energie z tzv. energetických plodin by mohla částečně nahradit spotřebu fosilních paliv. Vědci z Carnegie Institution a Stanford University v USA nyní nastínili, kde by se energetické plodiny mohly pěstovat a jaký energetický efekt by to mohlo přinést.

Vědci z uvedených institucí předpokládají, že energetické plodiny by bylo možné pěstovat na nevyužité zemědělské půdě. Tím mají na mysli půdu, která již dříve k zemědělským účelům sloužila, ale nyní je opuštěná, dále nevyužité pastviny a další půdní fondy, které se v současnosti nevyužívají. Nenavrhují tedy v žádném případě, aby se k pěstování energetických plodin užívala půda, sloužící nyní k pěstování plodin zajišťujících obživu lidstva, nebo aby se další půda získávala kácením lesů.

Jaký by byl potenciál energetického přínosu pěstování energetických plodin? Podle výpočtů, které vědci provedli, je k tomuto účelu celosvětově k dispozici asi 4,7 milionu km2 nyní nevyužívané půdy. To je území velké asi jako polovina USA včetně Aljašky. Na této ploše by se mohlo vypěstovat nejvýše asi 2,1 miliardy tun suché biomasy. V energetických jednotkách by to představovalo 41 exajoulů (1 exajoule představuje energii odpovídající 170 milionům barelů ropy). I když se toto číslo zdá ohromné, nepředstavuje více než 8 % celosvětové spotřeby energie. I při 100 % využití takovéto půdy v USA by se pokrylo pouze 6 % spotřeby energie v této zemi. Větší význam by mělo pěstování energetických plodin např. v afrických zemích, kde celková spotřeba energie není tak vysoká. Tam by tyto plodiny zvýšily přísun energií i mnohonásobně.

Podle vědců se tedy mohou energetické plodiny i ve velkém dlouhodobě pěstovat, aniž by to ohrozilo výživu lidstva nebo zhoršilo ekologické poměry. Není ale možné počítat s tím, že bioenergie by mohly do světového energetického systému přispět zásadním způsobem. Výsledky studie přinesla 25.6. online verze časopisu Environmental Science & Technology.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.