Školští odboráři nejsou spokojeni s prací ministra Lišky

Vedení školských odborů dnes zkritizovalo dosavadní působení ministra Ondřeje Lišky (Strana zelených) ve funkci. Podle předsedy organizace Františka Dobšíka prý ministr nepodnikl ministr žádné zásadní kroky, které by zlepšily současnou situaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Liška hovoří s novináři

Ondřej Liška hovoří s novináři | Zdroj: ČTK

Dobšík ministru Liškovi vytýká obecný přístup k problematice školství: "Pan ministr má dva měsíce na to, aby netrávil dovolenou, ale aby pro školství něco udělal. A pokud se sejdeme k 1. září, jako že určitě ty akce připravujeme, i když stávkovat nebudeme, 1. září o nás bude slyšet. A budeme chtít vidět a slyšet, co ministerstvo za ty dva měsíce udělalo, jak ty věci připravilo," uvedl šéf školských odborů.

Ministr školství takovou kritiku odmítá a tvrdí, že své sliby z prosince loňského roku splnil. Reálné kroky dokládá navýšením platů učitelů - ti mají zaznamenat rozdíl už na srpnových výplatních páskách.

"Já jsem při vstupu do této funkce slíbil dvě věci: řekl jsem, že budu vyjednávat systematicky o zlepšení platové situace v regionálním školství, a za druhé, že zahájím strukturovanou komunikaci s odbory a dalšími sociálními partnery. A podařilo se mi jak slib navýšení platů - o čtyři a půl miliardy korun - tak ten slib systematické komunikace o financování regionálního školství naplnit," reagoval Liška na kritiku odborů.

Učitelé však avizované zvýšení svých platů nepovažují za dostatečné. Tvrdí, že jim v důsledku vysoké inflace v letošním roce platy ve skutečnosti klesly. Devátého června proto uspořádali stávku, ke které se připojilo skoro 6000 škol.

Odbory po ministru žádaly zvýšení letošního rozpočtu regionálního školství o tři miliardy korun, Liškovi se ve vládě podařilo prosadit jen půl miliardy. Na příští rok pak učitelům slíbil další čtyři miliardy.

Marika Táborská, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme