Severní Korea likviduje své hlavní jaderné zařízení

Severní Korea demonstrativně likviduje své hlavní jaderné zařízení v Jongbjonu. Pchjongjang, který včera s půlročním zpožděním zveřejnil zprávu o svém nukleárním programu, tak naplňuje dohodu uzavřenou v rámci šestistranných rozhovorů. Za to žádá ekonomickou pomoc i vyškrtnutí ze seznamu zemí podporujících terorismus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderné zařízení KLDR v Jongbjonu

Jaderné zařízení KLDR v Jongbjonu

Likvidace zdálky viditelné chladící věže nukleárního komplexu v Jongbjonu je dalším krokem k naplnění dohody o ukončení severokorejského jaderného programu. Podle expertů jde o důležitý krok, protože bez tohoto zařízení není Pchjongjang schopen produkovat plutonium pro atomové zbraně a případný návrat k jejich výrobě by trval nejméně rok.

Bílý dům, jehož tajné služby prý mají důkazy o jaderné spolupráci mezi Severní Koreou a Sýrií, už s tímto postupem vyjádřil spokojenost, Severní Koreu ale ze seznamu zemí podporujících terorismus vyškrtne až po ověření zveřejněné zprávy.

Obavy ale v této souvislosti vyjádřilo Japonsko, které upozorňuje na to, že Tokio nebude mít už žádné politické nástroje, jak přimět režim Kim Čong-ila k objasnění únosu japonských občanů v 70. a 80.letech minulého století severokorejskými agenty. Právě tato otázka je hlavní překážkou k navázání vztahů mezi oběma zeměmi.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme