Ozvěny dne 26. 8. 2002

26. srpen 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Dramatická situace v neratovické Spolaně pokračuje

Dramatická situace v neratovické Spolaně pokračuje. V dopoledních hodinách vedení společnosti odvolalo z postu ředitele chemičky Radomíra Věka a na jeho místo dosadilo šéfa litvínovského Chemopetrolu Miroslava Kolihu. Ve stejné chvíli se naplno rozeběhly záchranné práce na zajištění uvolněného tanku s dvanácti až čtrnácti tunami chlóru. Ten chtějí podle našeho spolupracovníka Ladislava Pavlíka pracovníci Spolany přepracovat na neškodný chlornan.

Náročná akce měla dvě fáze. V první museli speciálně vybavení potápěči v bezmála dvoumetrové hloubce podložit uvolněnou nádrž ocelovými pláty, a to o 15 a na opačné straně o 27 centimetrů. To se jim taky krátce před sedmnáctou hodinou podařilo a na řadu přišla náročnější část dnešní akce, přepojení potrubí do zpracovatelské linky. Neratovický krizový štáb je proto stále v akci a je připravený na případnou evakuaci. Mluvčí chemičky Tomáš Zikmund ale vyloučil, že by mělo dojít k dalšímu úniku chlóru. V posledních týdnech přitom pouze při dvou událostech uniklo půl tuny této chemikálie do ovzduší.

Tomáš Zikmund: Třetí únik je z budovy toho nového skladu v době, kdy kulminovala povodeň ve Spolaně, a to množství přibližně 80 tun uniklo do vody, což znamená, že v průtoku, které Labe mělo, nedošlo k nějakému výraznému ohrožení životního prostředí či obyvatel v okolí Spolany.

A právě v tuto chvíli už hasiči zahájili přepojování potrubí.

Pražské ruzyňské letiště dnes ochromil anonymní telefonát

Pražské ruzyňské letiště dnes ochromil anonymní telefonát. Výhrůžka bombovým útokem byla planá a letiště se po čtyřech hodinách opět otevřelo cestujícím. Na místě natáčel reportér Marek Janáč.

Asi kolem půl šesté dostává Česká správa letišť anonymní telefonát, že do 90 minut na ruzyňském letišti exploduje šest náloží. Začíná okamžitá evakuace. Konečně deset minut před avizovaným výbuchem je letiště zcela prázdné. Generální ředitel České správy letišť Martin Kačur se domnívá, že těch 80 minut bylo na dané poměry dost málo.

Martin Kačur: Už mezi šestou a sedmou ráno probíhá hodně odletů a než se povede veškeré lidi dostat pryč z terminálu, z těch veřejných částí, z tranzitní zóny, tak to určitou dobu trvá.

Policisté prohledávají letiště, zatímco na přistávací plochu dosedají nová a nová letadla. Celkem jich je sedmnáct.

Martin Kačur: Vyčkávaly na pojížděcích drahách.

Jsou v bezpečné vzdálenosti od letiště a čekají na povolení přijet blíž. Většina ze strojů patří Českým aeroliniím, říká ředitel vnějších vztahů ČSA Daniel Plovajko.

Daniel Plovajko: Na palubách letadel alespoň cestující dostávali napít tekutiny, pokud museli čekat.

Dalších třináct letů je zrušeno. Okolo letiště kolabuje doprava a kolona automobilů s cestujícími, kteří se chtějí dostat k terminálu, dosahuje několika kilometrů. Policisté ale žádné stopy po náložích nenacházejí a letiště je po čtyřhodinové pauze opět v provozu. Všude jsou fronty, letecké společnosti posilují personál, aby dokázal nápor zvládnout.

Daniel Plovajko: Teď se je snažíme přesměrovat na další nejbližší možný let do dané destinace, také se snažíme operativně zvýšit kapacity letadel na jednotlivých linkách tak, jak to maximálně bude možné.

Škody leteckých společností budou vysoké. Jen ČSA za dnešní čtyři hodiny zaznamená ztrátu několika set tisíc korun. Podle Kačura byl incident v podmínkách provozu letiště znát po celý den.

Martin Kačur: Zítřejší den počítám s tím, že už by měl být v normálu.

Meteorologové opět varují před vydatnými srážkami

Meteorologové opět varují. Uprostřed týdne mohou přijít vydatnější deště. Zasáhnout by citelněji měly Plzeňský kraj. Hejtmanství a Povodí Vltavy proto věnují zvýšenou pozornost odstraňování naplavenin z koryt řek a potoků. Hejtman Petr Cimrman současně vyzývá občany, aby sami upozorňovali na místa, kde by nově vzniklé hráze mohly způsobit vylití vody z břehů.

Petr Cimrman, hejtman Plzeňského kraje: Pokud by někdo chtěl sdělit svůj tip, například, že někde je takto poškozený tok, kde hrozí umělá překážka nebo umělá nádrž, která by mohla ohrožovat povodí, tak nám to může sdělit, protože pracovníci těchto dvou institucí budou muset projít, doslova projít fyzicky těch několik tisíc kilometrů toků a postupně tedy odstraňovat veškeré škody.

Ve Veselí nad Lužnicí byl vyhlášen nejnižší stupeň povodňové aktivity

Teprve dnes mohli v jihočeském Veselí nad Lužnicí vyhlásit nejnižší stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost. Voda z rozlité Lužnice stála v ulicích města několik dnů. Zatímco jiná jihočeská města mají už nejhorší úklid následků povodní za sebou, ve Veselí se pracuje naplno. "Řadu domů však poškodila voda natolik, že je čeká demolice," upozorňuje starosta Petr Hynek.

Petr Hynek, starosta Veselí nad Lužnicí: Statici jsou stále v pohotovosti, prochází zatopené oblasti, zatím byl vyřčen ortel nad sedmnácti domy, ale ani toto číslo není konečné, samozřejmě, že statici stále tyto domy mají pod kontrolou a stav posuzují, protože voda, jak ustupuje, snižuje se hladina vlastně i podzemní vody, tak dochází prostě k různému pohybu těchto objektů, a ti statici vlastně ten závěrečný ortel vyjadřují, až opravdu jsou definitivně přesvědčeni o tom, že ten objekt je nutné odstranit.

Povodeň v Praze způsobila škodu nejméně za šest miliard korun

Škodu nejméně za šest miliard korun způsobila povodňová katastrofa Praze. Tento první odhad se přitom týká jen veřejného majetku, tedy jen toho, co patří hlavnímu městu. Skutečnost navíc bude podle všeho ještě o dost horší. Pokračuje Vít Dvořák.

"Tak ohromně vysoký už první odhad škod mě skutečně zaskočil," přiznává i správce financí Prahy, náměstek primátora Jiří Paroubek.

Jiří Paroubek: Přiznám se, že jsem nečekal takovouhle výši škod a nečekal jsem ani takové i pesimistické předpovědi, které se týkají metra.

Zdaleka nejvyšší škody jsou právě v metru, dvě miliardy korun, ale nejspíš ještě víc. Podle prvních podrobnějších zjištění totiž z mnoha stanic zbyl často prý jen pouhý skelet. "Dosud odhadované termíny, kdy by se metro mělo naplno rozjet, jsou proto úplně na nic," dodává Martin Hejl, náměstek primátora pro dopravu.

Martin Hejl: Nevíme, co tam je, čili k tomu se vyjadřovat teď by podle mého názoru bylo nezodpovědné.

Možná a teprve až na konci září se rozjede jen část trasy C. Od stanice Háje jen na Hlavní nádraží. A dál nikdo neví. V Praze je také úplně zničena na mnoha místech i kanalizace. To přijde na 800 milionů. Podobné to je i s kolektory. Další stovky milionů budou stát silnice, hlavně u řeky. Jen opravy škol spolykají přes sto milionů korun. Z celkových šesti miliard potřebných na odstranění katastrofy má přitom Praha prý s bídou jen slabou třetinu. "Musí nám pomoci stát," říká náměstek primátora Paroubek.

Jiří Paroubek: Přeci stát nemůže dopustit situaci, že by Praha, řekněme, rekonstruovala systém metra několik let.

Záplavy těžce poškodily i výrobní podnik Janka Radotín

Záplavy těžce poškodily i výrobní podnik Janka Radotín, který nebyl připraven na katastrofu takových rozměrů. Voda se rozlila až do úrovně dvou metrů a zničila tak všechny hotové výrobky, sklad materiálů a výrobní halu včetně strojního zařízení. Přesnou výši škod Janka Radotín zatím nemá k dispozici, ale odhady se blíží ke stu milionů korun. Jak říká generální ředitel Janky Michal Benátský, výrobu ještě nebylo možné zahájit.

Michal Benátský: Dnes prakticky máme v areálu čisto, stroje jsou odvezeny k opravám mimo areál Janky, tam kde to bylo nutné, tam, kde jsme to mohli opravit přímo na místě, tak máme servisní organizace přímo na místě a pracujeme velmi intenzivně na odstraňování těch následků tak, abychom v průběhu příštího týdne mohli začít opět najíždět výrobu, což si myslím, že vzhledem k rozsahu povodní je skutečně extrémní výkon. Dochází ke zpoždění zakázek, ale chceme využít měsíc září k tomu, abychom dodali zboží, které bylo nasmlouváno a které se mělo odvážet buď v tomto období nebo v období, kdy docházelo k povodním či povodně kulminovaly.

Akciová společnost Janka Radotín je výrobcem klimatizačních jednotek, ventilátorů, průmyslových chladičů a článků. Naopak naplno už jede společnost Stock Plzeň - Božkov. Přímé škody, které způsobila velká voda, se odhadují na dvacet milionů korun. Během odstávky výroby však nevznikl větší nedostatek zboží vyjma některých druhů alkoholu. Podle výrobního ředitele Vladimíra Štajnera jsou už u konce všechny úklidové a obnovovací práce.

Vladimír Štajner: Veškerý obalový materiál, který byl zasažen povodní, tak byl již vytříděn a zlikvidován, a co se týká stáčírny, tak tam několik našich dodavatelů strojů, případně servisních firem pracovalo celý týden na vysoušení jednotlivých motorů a rozvaděčů a podobně. Podařilo se nám dát linky dohromady, takže ode dneška už najíždíme na plný provoz, takže se zákazníci nemusí bát, fernetu bude dost.

Severočeští policisté šetří další případy krádeží při povodních

Severočeští policisté šetří další případy krádeží při povodních. Jednoho zloděje se jim podařilo zadržet. Po dalších pátrají. Informace zjišťovala Ivana Solničková.

Podle severočeské policejní mluvčí Jany Čudové pátrají děčínští policisté po zlodějích, kteří při stěhování okresního muzea odcizili vzácné knihy.

Jana Čudová, mluvčí Policie ČR: Jedná se o knihy náboženských textů a modliteb, takzvaných misálů z osmnáctého a devatenáctého století.

Podle Jany Čudové se litoměřickým policistům podařilo zadržet 49letého muže, který kradl v evakuovaném domě.

Jana Čudová, mluvčí Policie ČR: Dům i dvorek prohledal, vzal jízdní kolo a k němu si připravil rybářské náčiní, reproduktory, tričko, lustr, žárovky, demižon, sifonovou láhev a další věci. Muže policisté umístili do policejní cely. Okresní státní zástupce podal soudci návrh na jeho vzetí do vazby.

Slovenský prezident Rudolf Schuster se zotavuje

Slovenský prezident Rudolf Schuster se zotavuje. Zlepšení zdravotního stavu prokázala řada testů. Příčinu onemocnění ale lékaři stále neznají. Jak zjistila bratislavská zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová, podezřením z otravy organismu se už zabývá vyšetřovatel.

Lékaři stále prověřují tři verze diagnózy, virové onemocnění, písek v žlučových cestách a intoxikaci. Podle osobního lékaře prezidenta Petra Majera se nepotvrdila ani přítomnost zlatého stafylokoka. Rudolf Schuster je bez teplot, pokračuje v antibiotické léčbě a chemickém rozpouštění písku v žlučníku. Zda byl organismus intoxikován, potvrdí nebo vyloučí výsledky speciálních testů, které by měly být známy zítra. Narozdíl od předchozí hospitalizace má slovenský prezident přísný režim, omezeny jsou návštěvy, telefonní hovory a nesmí pracovat. Ministerstvo vnitra potvrdilo, že prokurátor postoupil podnět k trestnímu stíhání neznámého pachatele příslušnému vyšetřovateli. Trestní oznámení podal prezidentův syn Petr v souvislosti s podezřením, že otci mohl někdo dlouhodobě podávat jed. O délce hospitalizace lékaři zatím nechtějí spekulovat.

Íránský parlament povolil Íránkám žádost o rozvod

Íránský parlament novelou občanského zákoníku povolil Íránkám žádost o rozvod. Zatím to zákon v této muslimské zemi umožňoval pouze mužům.

Maďarské úřady očekávají první transport nebezpečného odpadu z JSR

Maďarské úřady očekávají první transport nebezpečného odpadu z Jugoslávie. Asi patnáct tun přepraví vlak přes Maďarsko k recyklaci do Německa a Švýcarska.

V Haagu byl obnoven proces se Slobodanem Miloševičem

V Haagu byl po měsíční přestávce obnoven proces se Slobodanem Miloševičem. Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii čelí obviněním z válečných zločinů v Chorvatsku, Bosně a Kosovu.

Celý svět opět spekuluje o tom, zda je Usáma bin Ládin živý nebo mrtvý

Celý svět opět spekuluje o tom, zda je nejhledanější terorista bin Ládin živý nebo mrtvý. Jak telefonuje spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková, američtí velitelé však stále doufají v jeho zatčení.

Webová stránka Islam on-line dokonce zveřejnila rukou psaný dopis bin Ládina, ve kterém vyzývá všechny Afghánce ke svaté válce džihádu proti Američanům. K tomu, že je bin Ládin živ, se přiklání i afghánský ministr zahraničí Doktor Abdulo. Šéf amerického velení, generál Tomy Franks na včerejší tiskové konferenci na americké vojenské základně v afghánském Bagramu musel před novináři připustit, že se nepodařilo bin Ládina ani polapit a ani neexistují žádné důkazy o jeho smrti. Tvrzení, že zatčení bin Ládina je jen otázkou času, zaznělo z úst amerického generála již po tolikáté, že na tvářích novinářů vyvolalo shovívavé úsměvy.

Baskická radikální strana Batasuna má na tři roky pozastavenou činnost

Baskická radikální nacionalistická strana Batasuna má na tři roky pozastavenou činnost. Rozhodl tak španělský soudce Baltazar Garson kvůli její příslušnosti k teroristické organizaci ETA. Další podrobnosti připojuje Jan Šmíd.

Tímto výnosem se pozastavují všechny aktivity strany. Uzavírají se její sídla a prostory, jichž by mohla využívat, a dočasně se zabavuje její majetek. Představitelé Batasuny tvrdí, že je podporuje 20 % obyvatelstva Baskicka. Skutečné číslo je však o polovinu menší. Fernando Barena z této strany v rozhovoru pro BBC tvrdí, že tuto podporu nelze ignorovat.

Fernando Barena: Je těžké předpovědět, jak na tento krok budou naši voliči reagovat, přeci jen je to určitá podpora. Měli bychom však hledat politické a ne toto nezákonné řešení.

O předání žádosti o zákaz Batasuny nejvyššímu soudu dnes jednají členové španělského kongresu.

Vstup do EU je klíčový úkol, který stojí před českými diplomaty

Vstup do Evropské unie, to je klíčový úkol, který teď stojí před českými diplomaty. Za hlavní cíl naší zahraniční politiky ho dnes na setkání se šéfy zastupitelských úřadů označili premiér Vladimír Špidla i ministr zahraničí Cyril Svoboda. V Černínském paláci byla Jana Ulbrychová.

Izolovaná pozice mezi integrovanou Evropou a Ukrajinou by byla podle premiéra pro Česko krajně nevýhodná. Otázka je, jak se k tomuto národnímu zájmu postaví česká veřejnost. O vstupu do Evropské unie by měla rozhodnout v referendu, které se bude konat pravděpodobně ve druhé polovině příštího roku. Špidla i Svoboda, a s nimi také řada velvyslanců, si slibují, že lidé ocení pomoc evropských států, kterou nám teď poskytly během povodní.

Cyril Svoboda, místopředseda vlády, ministr zahraničí ČR (KDU-ČSL): Když přijede pomoc ze zahraničí a lidé vědí, že to je projev solidarity někoho, kdo žije někde jinde, tak je to dobře, a já si myslím, že to bude ovlivňovat pozitivně vztah našich občanů k zahraničí.

Říká ministr zahraničí Cyril Svoboda. Důležitý je pro českou zahraniční politiku také summit Severoatlantické aliance, který se bude v listopadu konat v Praze. Zrušen nebude ani kvůli povodním, které zasáhly českou metropoli. Radiožurnálu to potvrdil náměstek ministra zahraničí Saša Vondra.

Saša Vondra, náměstek ministra zahraničí: Není tu nějaký úplně zásadní problém. Samozřejmě, tu a tam může dojít ke skluzu, tu a tam může dojít k některým změnám plánů a podobně, ale to je normální.

Porada šéfů českých zastupitelských úřadů skončí až v pátek 30. srpna.

Monacké knížectví se rozšiřuje o největší plovoucí hráz světa

Monacké knížectví sevřené mezi skalami a Středozemním mořem se rozšiřuje. O dva a půl kilometru se zvětší jeho území o největší plovoucí hráz světa, jejíž část dnes dorazila do Monte Carla. Nyní ji konstruktéři připevní k části přístavu ocelovým čepem o hmotnosti 700 tun a na druhé straně k mořskému dnu v hloubce 55 metrů osmi mohutnými řetězy. Monako pak bude mít 700 míst pro jachty a poprvé zde budou moci kotvit i velké výletní lodi.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu