Transparency International kritizuje ministerstvo financí

Česká pobočka Transparency International vyzvala ministra financí, aby přehodnotil způsob likvidace starých ekologických škod v Česku. Vláda totiž na základě doporučení ministerstva financí rozhodla o vypsání jedné velké zakázky na zneškodnění ekologických zátěží. Původně resort uvažoval o větším množství menších zakázek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Martin Bursík

Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Martin Bursík | Foto: Úřad vlády ČR

Jednou velkou objednávkou chce ministr financí Miroslav Kalousek předejít možnosti korupce a likvidaci škod urychlit. Podle ředitele Transparency International v Česku Davida Ondráčky je ale u jedné velké zakázky riziko korupce a dalších tlaků enormní.

"Riziko korupční je mimořádné. U takto velké zakázky je jasné, že se bude jednat o neuvěřitelný sled lobbyistů a finančních zájmů," řekl Ondráček. Transparency International také tvrdí, že v Česku je vyšetřování korupce a závažné hospodářské kriminality stále málo úspěšné.

Neshody mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a českou pobočkou Transparency International už trvají delší dobu. Vzájemně se viní z nedůvěryhodnosti.

Václava Vařeková, Jitka Pilbauerová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme