Izrael očekává návrat svých vojáků odvlečených do Libanonu, nejspíš jsou ale mrtví

Izrael vydá libanonskému hnutí Hizballáh čtyři jeho zajaté bojovníky, odsouzeného teroristu Samíra Kuntára a asi deset těl zabitých ozbrojenců. Za to má libanonská gerila vrátit domů odvlečené izraelské vojáky Eldada Regeva a Ehuda Goldwassera. Ve velmi emotivní atmosféře včera výměnu schválila vláda židovského státu. Premiér Ehud Olmert přitom prohlásil, že Regev s Goldwasserem jsou nejspíš mrtví, a to už od doby, kdy je komando Hizballáhu dopadlo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

příbuzní zajatých izraelských vojáků

příbuzní zajatých izraelských vojáků | Zdroj: ČTK

Hizballáh se nikdy netajil tím, že vojáky odvlekl právě s cílem vyměnit je za své muže držené Izraelem. Libanonští povstalci také poslední vývoj slaví jako své vítězství. Izrael má navíc propustit asi 50 Palestinců, jak rovněž prosadil Hizballáh. Šéfové izraelských tajných služeb proto tvrdí, že výměna motivuje nepřátele k dalšímu unášení Izraelců.

Regev s Goldwasserem, nebo spíš jejich těla, se podle všeho vrátí do Izraele přesně dva roky poté, co je Hizballáh zajal. Po jejich odvlečení Olmertova vláda spustila v červenci 2006 proti Hizballáhu měsíc trvající válku. Ta přinesla smrt stovkám lidí, většinou civilistům v Libanonu.

Židovský stát současně vyjednává o propuštění svého vojáka Gilada Šalita, kterého před dvěma roky zajalo palestinské komando. Radikální palestinské hnutí Hamas za něj požaduje osvobození 450 Arabů, vězněných v Izraeli.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme