Jak působí feromony

22. září 2010

Vědci z UT Southwestern Medical Center v Dallasu v USA zpřesnili informace o tom, jak molekuly feromonů aktivují nervová vlákna hmyzu.

Feromony jsou látky, které přenášejí určité informace mezi příslušníky stejného druhu. Například hmyz je užívá k tomu, aby přilákal jedince opačného pohlaví, signalizoval umístění potravy či varoval před nepřítelem. Působení feromonů je tak účinné, že někdy stačí i jediná molekula, aby vyvolala potřebnou odpověď.

Vědci doposud předpokládali následující průběh "zpracování" feromonu: molekulu feromonu zachytí tykadla hmyzu. Uvnitř tykadla se molekula naváže na vazebnou bílkovinu zvanou LUSH, která ji přenese k nervové buňce. Tady se molekula feromonu uvolní a samotná se naváže na nervovou buňku. Tím ji aktivuje.

Vědci ze zmíněné instituce prováděli řadu pokusů, při kterých zkoumali, jak tento proces probíhá u malé mušky octomilky obecné. Při pokusech různě měnili tvar vazebné bílkoviny LUSH. Přitom zjistili, že nervová buňka se aktivovala i pouhou vazebnou bílkovinou, a to tehdy, když její tvar byl stejný, jako když přenáší molekulu feromonu. Aktivaci nervu tedy nezpůsobuje molekula feromonu samotná, ale ve spojení s vazebnou bílkovinou LUSH.

Podle vědců má nový poznatek velký význam. Bylo by totiž možné vytvořit takové látky, které by zablokovaly navázání feromonu na bílkovinu. Feromon by pak nemohl aktivovat nervové buňky a přenos informací mezi hmyzem by se touto cestou nemohl uskutečnit. Tak by se například mohlo zabránit rozmnožování škodlivého hmyzu. Zpráva vyšla 27. 6. 2008 v časopise Cell.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka